Analyse
ASM Lithography 9 jaar geleden - maandag 21 januari 2008

Het orderboekje is minder goed gevuld dan begin 2007 en de groeivooruitzichten voor 2008 zijn volgens ons dan ook vrij mager.

Forse koersval

Het orderboekje is minder goed gevuld dan begin 2007 en de groeivooruitzichten voor 2008 zijn volgens ons dan ook vrij mager. Ook na de koersval blijft het aandeel duur.
VERKOPEN.

Hoewel de Nederlandse groep erg goede resultaten publiceerde voor het vierde kwartaal van 2007, moest het aandeel de dag na de aankondiging 7 % inleveren. Het verlies sinds begin dit jaar bedraagt nu al bijna 20 %.
En nog vinden wij de koers te hoog. De vooruitzichten voor dit jaar zijn immers niet zo schitterend. Voor het eerste semester houden we alvast rekening met een omzetdaling. Het aantal orders nam in de laatste maanden van 2007 weliswaar toe, maar de waarde van de bestellingen lag 6 % lager dan in het vorige kwartaal. Dat betekent dat ASML minder orders krijgt voor zijn (winstgevende) spitstechnologie (lithografie door immersie). Het ziet er dus naar uit dat een aantal producenten van halfgeleiders, de klanten van ASML, zijn investeringen bevriest of terugdraait in het vooruitzicht van de economische vertraging die er dit jaar zit aan te komen. Voor 2008 verwachten we een daling van de winst per aandeel tot 1,36 EUR (1,49 EUR in 2007). Voor 2009 rekenen we opnieuw op een stijging tot 1,60 EUR. Dankzij zijn technologisch overwicht moet ASML meer dan zijn concurrenten munt kunnen slaan uit het opleving van de investeringen in lithografische systemen.

Koers op het moment van de analyse : 17,60 EUR

De Nederlandse groep ASML levert aan de halfgeleidersector materiaal om via een lithografisch procédé geïntegreerde schakelingen aan te brengen op ultradunne siliciumschijfjes.

Deel dit artikel