Analyse
Valeo 9 jaar geleden - vrijdag 21 december 2007

Valeo moet nu maar eens aantonen dat het op een rendabele manier kan groeien.

Tijd voor verandering

Valeo moet nu maar eens aantonen dat het op een rendabele manier kan groeien. Na de koersdaling is het aandeel correct gewaardeerd.
HOUDEN
.

Het beleggingsfonds Pardus, dat met een belang van 16,3 % de grootste aandeelhouder is van Valeo, laat opnieuw van zich horen. Het fonds wil dat het management van de auto-onderdelenproducent het beheer van de groep radicaal anders gaat aanpakken. We kunnen deze nieuwe episode in de gespannen relatie tussen het management en de hoofdaandeelhouder alleen maar toejuichen omdat het hopelijk voor wat meer dynamiek zal zorgen. Valeo verkocht recentelijk zijn divisie bekabeling, waardoor het derde kwartaal met verlies werd afgesloten. De verkoop kadert in de strategie om de activiteiten met de minst rooskleurige vooruitzichten af te stoten. Er worden in 2008 dan ook nog meer verkopen verwacht. Helaas toont de groep zich veel minder actief als het erop aankomt strategische overnames te doen die de rendabiliteit kunnen verhogen. Nochtans is de schuldenlast van Valeo gedaald en zijn er dus meer middelen beschikbaar. Rekening houdend met de recente verkoop en met de tax rate in het derde kwartaal, hebben we onlangs onze winstverwachtingen teruggeschroefd van 1,9 naar 1,6 EUR voor 2007 en van 2,4 naar 2,2 EUR voor 2008.

Koers op het moment van de analyse : 28,23 EUR

Het uitblijven van een fundamentele verbetering van de rendabiliteit weegt duidelijk op de beurskoers van Valeo (vet, basis 100).

Leverancier van onderdelen voor auto’s en vrachtwagens (elektrische motoren, wissystemen, thermische systemen, enz.) Realiseert ± 70 % van zijn omzet in Europa, maar is ook actief in Azië en Amerika.

Deel dit artikel