Analyse
Lafarge 9 jaar geleden - maandag 17 december 2007

Met de overname van Orascom Cement zet de Franse groep opnieuw een belangrijke stap.

Doet grootste overname ooit

Met de overname van Orascom Cement zet Lafarge opnieuw een belangrijke stap. Het eventuele samengaan met Saint-Gobain is wellicht definitief van de baan. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

Amper zeven maanden na zijn aantreden kondigt de nieuwe topman de grootste overname aan in de geschiedenis van Lafarge : het Egyptische Orascom Cement. Lafarge wordt meteen de grootste cementproducent in Egypte, Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten en krijgt er 35 miljoen ton cementproductie bij (Lafarge in 2006 : 170 miljoen ton) in snelgroeiende markten die profiteren van de inkomsten uit aardolie en gas. De overname zal ook zorgen voor een beter evenwicht tussen de groeimarkten en de meer verzadigde markten. Met 6 miljard euro in contanten en 2,8 miljard euro in aandelen is de prijs echter niet van de poes, maar toch mikt de groep erop dat de acquisitie al vanaf het eerste jaar zal bijdragen tot de winst per aandeel die in 2010 minstens 15 EUR per aandeel zou moeten bedragen. Tegen 2010 verwacht Lafarge jaarlijks zo’n 150 miljoen euro synergieën te realiseren. Ons inziens doet Lafarge een goede strategische zet. Wij hebben onze winstramingen per aandeel inmiddels opgetrokken van 10,53 tot 10,99 EUR voor 2008 en van 11,61 tot 13,57 EUR voor 2009. Het risico verhogen we als gevolg van de operatie wel van 1 naar 2.

Koers op het moment van de analyse : 124,68 EUR

Lafarge is een Franse groep die wereldwijd een van de marktleiders is op het gebied van de productie en verkoop van bouwmaterialen (cement, beton & toeslagstoffen, plaaster). De groep is aanwezig in 70 landen.

Deel dit artikel