Analyse
Beursjaar in de achteruitkijkspiegel 10 jaar geleden - vrijdag 28 december 2007
De beurzen in 2007.

Na vier jaar met aanhoudende koersstijgingen, hapten de beurzen in 2007 naar adem, al kwamen her en der wel historische records op de tabellen. De Europese DJ Stoxx 50 en de  Amerikaanse S&P 500 wonnen respectievelijk 0,1 % en 4,1 % (-5,8 % in euro), terwijl de technologiebeurs Nasdaq met een winst van 10,8 % (+0,3 % in euro) nog iets beter doet. In Europa boekten de beurzen van Lissabon (+17 %) en Frankfurt (+21,9 %) de grootste winst.

Twee helften 
In het sterke eerste semester surften de Europese beurzen nog mee op de golven van sterke bedrijfsresultaten en goede economische cijfers : de export en de consumptie wakkerden de groei aan, de werkloosheid daalde, en het vertrouwen van ondernemers en consumenten nam toe. De Amerikaanse subprimecrisis bij de start van het tweede semester was echter een koude douche, die rake klappen uitdeelde aan de vastgoedmarkt en van de weeromstuit ook aan de financiële sector. De hele Amerikaanse economie is daardoor nu aan het vertragen, en in de slipstream daarvan krijgt ook Europa het ongetwijfeld lastig, temeer omdat de hoge eurokoers de export afremt de dure olie de inflatie aanwakkert. Voor conjunctuurgevoelige sectoren zoals de autosector (-5,5 %), de bouw  (-6,1 %) en de al erg dure mediasector (-14,8 %) boezemt dat weinig vertrouwen in.

Winnaars…
· De petroleumaandelen  (+17 %) profiteerden uiteraard van het feit een vat ruwe olie bijna 100 dollar kostte, hoewel de tijdelijk lagere productie, de hogere ontginningskosten en toegenomen nationalisme, de impact daarvan wat temperden.
· Voor de telecomsector  (+19 %) was 2007 een sterk jaar, want de operatoren toonden dat ze nog altijd hun omzet kunnen doen stijgen. Dat de nieuwe reglementering, onder andere rond roaming, uiteindelijk minder streng was dan verwacht, kwam de sector ook ten goede.  De aanvankelijk lage koers en de agressieve investeringen in groeilanden gaven de koers van sommige aandelen vleugels.
· De forse vraag op de groeimarkten, met China voorop, en de herstructureringen van de laatste jaren zetten de zeilen van de chemiesector (+29,8 %) bol. Bayer  (+ 50,4 %) verhoogde de  rentabiliteitsverwachtingen voor de komende drie jaar en wil meer investeren.  Ook in deze sector leidden overnames – ICI ging op in AKZO – en geruchten daarrond tot speculatie.  
· De aanhoudend sterke vraag  naar grondstoffen vanuit de groeilanden en vooral vanuit China is de belangrijkste motor voor de sector (+33,4 %). Voor bepaalde grondstoffen lag de gemiddelde prijs dan wel niet hoger dan in 2006,  maar de betere verkoopcijfers verhoogden sterk de  rentabiliteit. Dat genereerde veel liquiditeiten, die soms werden gebruikt voor overnames, zoals die van het Canadese aluminiumbedrijf Alcan door Rio Tinto (+82,1 %), terwijl er op datzelfde Rio Tinto ook een bod kwam van BHP Billiton.

… en verliezers
· De financiële crisis van de jongste maanden bezorgde de banksector een fikse kater (- 9,6 %). De meeste banken zijn weliswaar rechtstreeks weinig of niet blootgesteld aan risicokredieten, maar sommige banken hebben onrechtstreeks wel heel wat belegd in herverpakte schulden. UBS (-31,4 %), Deutsche Bank (-12,7 %) en  Crédit Suisse (-22 %) leden daar sterk onder. Sommige banken zoals   KBC (+3,6 %) en  BNP Paribas (-9,7 %),bleken echter minder aangetast dan andere. Fortis (-32,4 %) leed onder de algemene malaise en onder de vragen die de beleggers zich stellen bij de overname van een deel van ABN Amro.  Daar komt nog bij dat de meeste banken niet bepaald uitblonken in heldere en transparante communicatie rond de mate waarin ze konden zijn blootgesteld aan de risicovolle producten. Dat voedde de vrees voor een nieuwe golf van slechte resultaten.  Ook de verzekeringssector (-7,6 %) was niet helemaal immuun voor deze crisis, ook al zal de impact ervan op de resultaten normaal gezien vrij beperkt blijven. 
 · De farmasector slikte in 2007 een verlies van 9 % en blijft dus met problemen kampen. De Amerikaanse wetgeving is heel wat strenger geworden. Dat zorgde ervoor dat toekomstige medicamenten van UCB (-40,4 %), Solvay (-17,8 %), Novartis (-14,2 %) en Sanofi-Aventis (-8,6 %) geen groen licht kregen, terwijl het voor het middel tegen suikerziekte van  GlaxoSmithKline (-11,5 %) nog afwachten is. Merck (+21,6 %) boekte daarentegen opnieuw vooruitgang, omdat de schadeloosstelling die het bedrijf zal moeten betalen in het dossier rond Vioxx lager is dan verwacht.  Eli Lilly (-6,4 %) verhoogde van zijn kant de verwachtingen voor 2008.

NB : alle koersschommelingen zijn uitgedrukt in euro tussen 31/12/06 en 27/12/07

Deel dit artikel