Analyse
AstraZeneca 10 jaar geleden - donderdag 13 december 2007

De Britse farmagroep heeft dringend nieuwe geneesmiddelen nodig om de nakende octrooiverliezen het hoofd te bieden.

Schuchtere vooruitgang

In het licht van de nakende octrooiverliezen, blijft de pijplijn van AstraZeneca te zwak. Het aandeel is evenwel goedkoop.
KOPEN.

AstraZeneca is voor zijn groei voor een groot deel afhankelijk van de producten van MedImmune, het Amerikaanse biotechbedrijf dat de groep begin dit jaar overnam. Deze biologische producten – afgeleid van levende organismen zoals bacteriën – hebben het voordeel dat ze zich richten op groeimarkten én weinig onderhevig zijn aan de concurrentie van generieken. MedImmune wil tegen 2010 ten minste drie nieuwe molecules in een gevorderde staat van ontwikkeling (fase III) brengen. Daarnaast zal het vaccin Motavizumab (infectieziekten) waarvoor de vergunning tot commercialisering in de VS begin 2008 zou aangevraagd worden de eigen portefeuille producten in fase III van AstraZeneca versterken. De Britse groep wil overigens de productiviteit van haar O&O-afdeling tussen 2008 en 2011 met 5 % optrekken en de ontwikkelingsperiode van de molecules verkorten. Een en ander belet evenwel niet dat de pijplijn nog te licht weegt om de verwachte toename van de generische concurrentie het hoofd te bieden. Maar dankzij de herstructureringen en de inkoop van eigen aandelen durven wij voor de komende jaren toch op een stijging van de winst per aandeel rekenen : 188 p. in 2007, 222 p. in 2008 en 245 p. in 2009.

Koers op het moment van de analyse : 2296,00 p.

AstraZeneca is een Brits farmaceuticabedrijf, een van de vijf grootste ter wereld, met een jaarlijkse omzet van meer dan 17 miljard dollar, 54 000 medewerkers en een dominante positie op het gebied van kanker, maag- en darmen, het centrale zenuwsteldel, hart- en bloedvaten en luchtwegen.

Deel dit artikel