Analyse
KPN 10 jaar geleden - maandag 5 november 2007

Het derde kwartaal was een mager beestje, maar de strategie zit juist.

Flauw derde kwartaal

Het derde kwartaal was een mager beestje, maar de strategie zit juist. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

De resultaten voor het derde kwartaal waren ietwat ontgoochelend in vergelijking met andere operatoren: de omzet en de marges bleven stabiel (conform de voorzichtige verwachtingen voor 2007) en de winst per aandeel kreeg een knauw door zwaarder dan verwachte fiscale lasten. Als die winst per aandeel toch 11 % steeg, dan is dat vooral dankzij de terugkoop van eigen aandelen. In Nederland ontgoochelde de mobiele tak, ondanks de terugtrekking van Orange (4de mobiele operator daar). In Duitsland kan de mobiele tak wel nog terugvallen op een mooie groei en stevige marges, maar de komst van nieuwe operatoren en de lancering van een aantal nieuwe merken door de concurrentie zet ook daar aan tot waakzaamheid. Alles bij mekaar doet KPN het echter niet zo slecht en voert het o.i. ook de juiste strategie. De nieuwe geografische en klantgerichte organisatiestructuur bevordert het aanbieden van een gecombineerd dienstenaanbod (telefonie via internet, tv, enz.) en de overname van Getronics (IT-diensten) en Ibasis (internationale spraakdiensten aan andere telecombedrijven) moet het dienstenaanbod voor bedrijven versterken. De kosten zijn onder controle en KPN koopt massaal eigen aandelen terug. Voor 2007 mikken we op een winst per aandeel van 0,80 EUR, voor 2008 op 0,87 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 12,77 EUR

De koers van KPN (vet, basis 100) wordt ondersteund door een degelijke strategie maar profiteert ook van het hernieuwde vertrouwen in de internationale telecomsector (dunne lijn) dat sinds de tweede helft van 2007 merkbaar is.

KPN is de grootste telecomoperator van Nederland. De groep is ook de derde mobiele operator in Duitsland en in Belgiƫ via resp. E+ en Base.

Deel dit artikel