Analyse
Iris 10 jaar geleden - maandag 19 november 2007

De overname van Morningstar kadert perfect in de internationale uitbouw van de pijler “diensten”. Het tweeede semester loopt lekker en de vooruitzichten zijn aanlokkelijk.

Kleine, maar strategische overname

De overname van Morningstar kadert perfect in de internationale uitbouw van de pijler “diensten”. Het tweeede semester loopt lekker en de vooruitzichten zijn aanlokkelijk. Het aandeel blijft correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Morningstar is een klein Nederlandse bedrijf met 25 werknemers en een jaaromzet van 3 miljoen euro – een goede 3 % van die van Iris – dat gespecialiseerd is in de integratie van documentenbeheer. De prijs bedraagt ongeveer de helft van de jaarwinst van Iris en lijkt ons gezien de rentabiliteit van de aanwinst erg redelijk. Een qua omvang kleine, maar vanuit strategisch oogpunt belangrijke operatie. Ze stelt de Nederlandse markt open voor de Professional Solutions van Iris (80 % van de omzet), die tot nu toe enkel in België, Luxemburg en Frankrijk verkocht werden. Bovendien krijgt de groep toegang tot een voor haar nieuwe markt, die van de specifiek voor advocatenkantoren bestemde producten (40 % van de omzet van Morningstar). En ten slotte zal de overname belangrijke synergiemogelijkheden creëren. We laten onze winstraming voor dit jaar ongewijzigd op 2,76 EUR per aandeel, maar trekken die voor 2008 lichtjes op tot 3,30 EUR. Volgens ons zitten er waarschijnlijk nog grotere overnames aan te komen : Iris beschikt over ruime middelen en Ackermans & van Haaren en NPM die in juni tot het kapitaal toetraden zouden een handje kunnen toesteken.

Koers op het moment van de analyse : 50,50 EUR

Het Belgisch informaticabedrijf Iris ontwikkelt systemen en levert diensten voor het scannen, beheren, archiveren en stockeren van documenten.

Deel dit artikel