Analyse
Delhaize 10 jaar geleden - vrijdag 9 november 2007

De erg mooie resultaten in de VS volstonden in het 3de kwartaal niet om de verdere verzwakking van de dollar en de terugval van de Belgische activiteiten op te vangen. Op langere termijn is er o.i. geen vuiltje aan de lucht.

Derde kwartaal stelt teleur

De erg mooie resultaten in de VS volstonden in het derde kwartaal niet om de verdere verzwakking van de dollar en de terugval van de Belgische activiteiten op te vangen. Op langere termijn behouden we evenwel ons vertrouwen. Correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Hoewel de VS-activiteiten (ruim 70 % van de groepsomzet) dankzij een geslaagde herpositionering in het 3de kwartaal uitstekend presteerden (omzet in USD +5,4 %) daalden, moest de groep een daling van de omzet (-1,3 %) en van de bedrijfswinst (-6 %) opbiechten. Belangrijkste oorzaak, de zwakkere dollar. Die heeft zo goed als geen impact op de rentabiliteit van de VS-activiteiten (opbrengsten en kosten in dollar), maar weegt zwaar op de omzetting van de Amerikaanse resultaten in euro. Daarnaast werden de verkoopcijfers en de winstmarge in België (22 % van de omzet) negatief beïnvloed door de zware concurrentie, het uitzonderlijk slechte zomerweer en de verkoop van drogisterijketen Di. De Griekse, Roemeense en Indonesische activiteiten van hun kant bleven het goed doen. Voor heel het jaar verhoogt de groep haar omzetprognose voor de VS lichtjes en bevestigt ze de vooruitzichten op groepsniveau (bij ongewijzigde wisselkoersen !). Wij zijn toch iets voorzichtiger en verlagen onze winstramingen van 4,63 naar 4,17 EUR per aandeel voor 2007, van 5,25 naar 4,83 EUR voor 2008 en van 5,59 naar 5,16 EUR voor 2009.

Laatste koers op het moment van de analyse : 57,00 EUR

Hoewel Delhaize (in EUR, vet, linkerschaal) vaak als “dollargevoelig” bestempeld wordt, blijkt de koers in werkelijkheid niets te doen te hebben met de evolutie van de Amerikaanse dollar (in EUR, fijn, rechterschaal).

De Belgische voedingsdistributeur Delhaize is met ruim 2500 winkels actief in België, Luxemburg, Duitsland, Griekenland, Roemenië, Indonesië en in de VS die voor ruim 70 % van de omzet instaan.

Deel dit artikel