Analyse
SAP 10 jaar geleden - woensdag 10 oktober 2007

We vinden SAP al duur en nu de Duitse groep zoveel geld betaalt voor de overname van Business Objects, verandert dat de zaak niet.

Riskante overname

We vinden SAP al duur en nu de Duitse groep zoveel geld betaalt voor de overname van Business Objects, verandert dat de zaak niet.
VERKOPEN.

De overname van Business Objects, een Frans-Amerikaanse uitgever van software die ondernemingen helpt bij hun besluitvorming, is de grootste uit de geschiedenis van SAP. De overname betekent ook een trendbreuk, omdat de groep tot nu toe vooral op interne groei mikte. Hoewel we er niet vanuit gaan dat SAP problemen zou hebben met die interne groei, is het toch zo dat er aan de overname risico’s verbonden zijn, omdat de groep daar nu eenmaal geen ervaring mee heeft. Bovendien betaalt SAP volgens ons een te hoge prijs, temeer omdat Business Objects een winstwaarschuwing heeft gedaan voor het 3de kwartaal. Ook bij het geopperde idee om Business Objects een onafhankelijke koers te laten varen (wellicht om sociale conflicten te vermijden) hebben we de nodige vragen. Dat zal immers de synergieën beperken, terwijl de grootste concurrent Oracle zijn successen net te danken heeft aan radicale integratie- en kostenbesparingsmaatregelen. Toch zal de overname de groep sterker maken op een stevige groeimarkt, waar ze nog niet sterk staat. SAP zal ook nieuwe klanten bereiken en andere producten kunnen verkopen, zoals de recentste software voor KMO’s. Weverwachten dat de impact op de winst per aandeel lichtjes negatief zal zijn. Maar we behouden voor 2007 en 2008 onze al voorzichtige winstramingen van respectievelijk 1,62 en 1,75 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 39,87 EUR

SAP is de derde grootste softwarebedrijf ter wereld, marktleider voor beheerssoftware voor bedrijven (meer dan 33 000 klanten).

Deel dit artikel