Analyse
Option 10 jaar geleden - maandag 29 oktober 2007

Option heeft voor de zoveelste maal ontgoocheld. We hebben het optimisme rond dit aandeel nooit gedeeld. Terecht zo blijkt nog maar eens.

Van kwaad naar erger ?

Option heeft voor de zoveelste maal ontgoocheld. We hebben het optimisme rond dit aandeel nooit gedeeld. Terecht zo blijkt nog maar eens. Na de verschillende dalingen is het aandeel correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Het derde kwartaal moest, zo werd in juli beloofd, erg sterk worden. De omzet steeg echter slechts met 6,1 %, terwijl de winst praktisch wegsmolt
(-94,4 %). Aan de basis lagen o.m. problemen bij een leverancier waardoor niet alle orders konden worden uitgevoerd. Maar er is meer aan de hand. Zo lijkt Option moeilijk de overgang te kunnen maken van nichespeler met hoge marges naar een aan concurrentie blootgestelde (China!) volumespeler met lagere marges, een positie die een efficiënt apparaat vergt. Zo wees het rapport van een externe consultant o.m. op een gebrekkige administratie en zwakke managementkwaliteiten. Ondertussen nam Option in het derde kwartaal al een aantal eenmalige maatregelen (voor 0,13 EUR per aandeel) om dit te verhelpen. Voorts zal binnenkort het management versterkt worden. Het is ook niet uitgesloten dat er op de toelichtingsronde van 27 november nieuwe herstructureringen en dito eenmalige kosten worden aangekondigd. We hebben onze winstramingen andermaal fors verlaagd, van 0,80 naar 0,54 EUR per aandeel voor 2007 (0,86 EUR in 2006!), van 1,02 naar 0,78 EUR voor 2008 en van 1,40 naar 0,99 EUR voor 2009.

Koers op het moment van de analyse : 6,33 EUR

Het Belgische Option is wereldleider voor modemkaarten die het mogelijk maken draagbare pc’s aan een mobilofoon netwerk te koppelen voor datacommunicatie.

Deel dit artikel