Analyse
Emakina 10 jaar geleden - maandag 8 oktober 2007

De doelstellingen van bij de beursintroductie zijn ver buiten bereik.

Ons wantrouwen was gewettigd

De doelstellingen van bij de beursintroductie zijn ver buiten bereik. Het aandeel blijft duur.
VERKOPEN.

Toen de groep eind 2006 met een bedrijfsmarge van 11,1 % (de kosten van de beursintroductie niet meegerekend) uitpakte terwijl ze bij de beursgang in juli 2006 marges van 21 % in het vooruitzicht had gesteld, hielden we ons hart vast. Terecht blijkt nu, want in de eerste helft van dit jaar bedroeg ze nauwelijks 9 % en de tweede jaarhelft zou nog erger kunnen zijn. Sinds ze op de beurs noteert heeft de groep vier overnames gedaan die haar omvang deden verdubbelen, maar die nog niet in dezelfde mate tot de winst bijdragen. Volgens ons heeft Emakina ook een verkeerde inschatting gemaakt van de inspanningen die nodig zijn om de overnames te integreren en van de steeds terugkerende kosten om de structuur aan de groei aan te passen (omkadering, nieuwe consulenten…). De interne groei van de omzet bedroeg in het eerste semester inderdaad 32 % en zou de komende jaren minstens in lijn moeten zijn met die van de sector, te weten 30 à 40 % per jaar.
Terwijl we enkele maanden geleden nog op marges van 15 à 16 % hoopten, verwachten we nu voor de komende jaren 8,5 tot 11 %.
We ramen de winst per aandeel voor 2007 op 0,12 EUR en voor 2008 op 0,36 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 11,60 EUR

Emakina is een klein Belgisch bedrijf voor informaticadiensten, nummer 2 in e-business  ( informatieve websites  :33 % van de omzet, interactieve marketing : 33 %, e-commerce : 17 %, advies : 17 %).

Deel dit artikel