Analyse
Seaspan 10 jaar geleden - vrijdag 14 september 2007

De groep die gespecialiseerd is in de verhuur van containerschepen, breidt haar vloot verder uit.

Acht nieuwe schepen

De groep die gespecialiseerd is in de verhuur van containerschepen, breidt haar vloot verder uit. Het aandeel is goedkoop en biedt een mooi dividendrendement.
KOPEN.

Seaspan heeft acht nieuwe schepen besteld, wat het aantal van de vloot op 63 stuks brengt. De bestelde schepen zijn al verhuurd aan de Chinese transporteur Cosco. Met een vrachtcapaciteit van elk ongeveer 500 000 m³ zullen het de grootste en de meest winstgevende schepen van de groep zijn. Hun omvang beantwoordt aan de vraag vanuit Azië en laat nieuwe schaalvoordelen toe (minder kosten voor de vrachtvervoerders).
De groep bevestigt bovendien dat markt van het containertransport op volle toeren draait en dat de trend om containerschepen te huren in plaats van ze te kopen steeds meer ingang vindt bij de transporteurs. De verwachte verzwakking van de consumptie in de VS is weliswaar minder goed nieuws voor de transportsector en dus voor de scheepsverhuring, maar het feit dat Seaspan vooral contracten van erg lange duur afsluit, zet de groep enigszins uit de wind. Aangezien de bestelde schepen pas vanaf 2011 opgeleverd worden en pas vanf dan geld in het laatje zullen brengen, laten we onze winstramingen voor 2007 en 2008 ongewijzigd op 1,10 en 1,13 USD per aandeel. Het dividendrendement bedraagt momenteel zo’n 5,5 % bruto.

Koers op het moment van de analyse  : 32,62 USD

Seaspan, een Chinees-Canadese onderneming met zetel op de Marshalleilanden, beheert een vloot containerschepen. Ze koopt schepen en verhuurt ze tegen een vaste prijs voor een erg lange periode. Haar klanten zijn de tenoren van het maritiem transport : Maersk (Denemarken), Hapag-Lloyd (Duitsland), China Shipping…

Deel dit artikel