Analyse
Cap Gemini 10 jaar geleden - maandag 24 september 2007

De resultaten van de zware overname van het Indiase Kanbay in 2006 blijven uit. Bovendien zetten nog andere risicofactoren de koers onder druk.

Twijfel troef

De resultaten van de zware overname van het Indiase Kanbay in 2006 blijven uit. Bovendien zetten nog andere risicofactoren de koers onder druk. Toch blijft het aandeel duur.
VERKOPEN.

Ondanks het flinke herstel in het eerste halfjaar (omzet op vergelijkbare basis +11 % en verdubbeling van de winst) is de koers van de Franse specialist van informaticadienst- en adviesverlening sinds begin dit jaar met zowat 12 % gedaald. Daar zijn volgens ons verschillende redenen voor.
Eerst en vooral de twijfels aangaande het succes van de expansiestrategie in lagelonenlanden die ingezet werd met de overname van het Indiase Kanbay in 2006. In het eerste halfjaar verliep de integratie van Kanbay namelijk minder vlot dan voorzien. Voorts valt het orderboekje wat tegen voor de groep in haar geheel.
En dan is er de niet te verwaarlozen impact van de Amerikaanse subprimecrisis op de Indiase dochter die onder haar klanten veel Amerikaanse financiĆ«le instellingen telt. De groep is ook erg gevoelig voor conjunctuurschommelingen door het grote gewicht van de adviseringsactiviteiten. En ten slotte eist ook de ontoereikendheid van de financiĆ«le communicatie haar tol. In het licht van al deze risicofactoren lijkt de door Capgemini beoogde bedrijfsmarge van 8,5 % in 2008 (7 % voorzien voor 2007) steeds minder realistisch.

Koers op het moment van de analyse : 41,50 EUR

Met zowat 60 000 medewerkers is de Franse groep qua omzet op Europees vlak de nummer 1 en op wereldvlak de nummer 5 inzake informaticadiensten.

Deel dit artikel