Analyse
In het kort 10 jaar geleden - maandag 13 augustus 2007

Wat is er gebeurd tussen 3 en 10 augustus 2007 ? Meer nieuws over aandelen...

Koersvariaties tussen 3 en 10 augustus 2007 in locale munt

Adidas (+0,75%; 43,11 EUR) maakte halfjaarresultaten bekend die iets boven onze verwachtingen uitkwamen. De Amerikaanse markt blijft moeilijk voor de groep. Het in 2005 overgenomen Reebok blijft op deze markt lijden : de bestellingen daalden met 5% tijdens de eerste jaarhelft, wat de groei op korte termijn afremt. De directie handhaaft echter de doelstellingen voor 2007. Duur aandeel. Houden.

Bayer (+0,4%; 52,2 EUR) publiceerde resultaten over het eerste halfjaar in lijn met onze verwachtingen. Hoewel de chemie- en plasticactiviteiten onder de stijging van de grondstoffenprijzen leden, beïnvloedden de puike prestaties van de farmatak, recentelijk versterkt door de overname van Schering, de rendabiliteit ruimschoots in positieve zin. Het management herhaalt haar in juni aangekondigde doelstellingen. Wij laten onze winstramingen onveranderd. Ondanks de koersdaling blijft het aandeel duur gewaardeerd. Verkopen.

Brederode (-1,8%; 29,48 EUR; houden)
Dankzij de stijgende beurzen en de waardering van de private equity-transacties kende de holding met een winst van 3,43 EUR per aandeel een zeer goed eerste halfjaar. Gezien de huidige dreigt de tweede jaarhelft veel minder goed te worden maar de onderwaardering tegenover de intrinsieke waarde bedraagt volgens onze schattingen momenteel bijna 22%.

Bij Cisco (+6,5%; 31,39 USD) steeg tijdens het op 31 juli afgelopen boekjaar de winst per aandeel met 33% tot 1,21 USD. Dat is iets beter dan verwacht. De fabrikant van uitrustingen voor bedrijfsnetwerken en internet ziet vooral 2008, dankzij het goed gevulde orderboekje ondermeer in de opkomende groeimarkten, met veel vertrouwen tegemoet. De groep heeft bovendien haar jaarlijkse omzetgroeivooruitzichten voor de lange termijn opgetrokken van 10 à 15% tot 12 à 17%. De goede vooruitzichten zitten ons inziens al ruimschoots in de koers. Verkopen.

Het afstoten van Chrysler door DaimlerChrysler (-7,2%; 60,8 EUR) is afgerond en gebeurt via de verkoop van 80,1% van Chrysler aan het fonds Cerberus. De groep zal eind augustus het effect ervan op zijn resultaten bekend maken. DaimlerChrysler kan zich nu weer concentreren op Mercedes en de vrachtwagens waar de rendabiliteit nog gevoelig kan verbeteren. Houden.

Delhaize (-2,9%; 64,50 EUR; houden)
Hoewel de omzet door de zwakkere dollar met 0,4% terugviel (+4,7% bij ongewijzigde wisselkoersen) heeft Delhaize een erg goed tweede kwartaal achter de rug (stijgende winstmarges !) .De winst werd evenwel afgeroomd door een eenmalige kost verbonden aan de financiering van de schuld van Delhaize America. Voor het hele jaar verwacht de distributiegroep dat omzet en resultaten aan de bovenkant van de eerder vooropgestelde doelstellingen zullen uitkomen. Correct gewaardeerd aandeel.

Dexia (-4%; 19,16 EUR) bevestigde goed beschermd te zijn tegen de crisis van de subprimes. Haar Amerikaanse dochter FSA (actief in “credit enhancement” of kredietverbetering) zou niet blootgesteld zijn aan financiële instrumenten die door crisis getroffen zijn (effectisering, kredietderivaten…). Wij blijven niettemin waakzaam. Goedkoop aandeel. Kopen.

De weigering door de Amerikaanse autoriteiten om Bifeprunox, een geneesmiddel tegen schizofrenie waarvan de farmagroep veel verwachtte, goed te keuren is een zware tegenslag voor Solvay (-9%; 100,6 EUR). Duur aandeel. Verkopen.

Telenet (-3,2%; 23,56 EUR; verkopen)
Telenet maakte zoals verwacht goede resultaten over het eerste halfjaar bekend. De omzet steeg met 14,1% terwijl de winst per aandeel uitkwam op 1,16 EUR (de eerste jaarhelft van 2006 was nog verlieslatend !). De telecommunicatiegroep bevestigt dan ook haar vooruitzichten voor heel 2007. In het vierde kwartaal zal Telenet bovendien een kapitaalvermindering doorvoeren waardoor de aandeelhouders een nettobedrag van 6 EUR per aandeel uitgekeerd zullen krijgen. Duur aandeel.

Umicore (-7,6%; 150,80 EUR; verkopen)
Nadat CSI, een andere speler in de sector, een tegenbod deed, kon Umicore toch de autokatalysatorenafdeling van het Amerikaanse Delphi binnenrijven door haar biedprijs stevig op te trekken. Door de integratiekosten zal de winst van Umicore tijdens het laatste kwartaal van 2007 lichtjes verwateren. Vanaf 2008 moet de overname tot de winst bijdragen. Het aandeel is evenwel te duur.

Deel dit artikel