Analyse
General Motors 10 jaar geleden - dinsdag 7 augustus 2007

Tweede kwartaal was beter dan verwacht.

Voor speculanten

Het voor GM dat profiteert van de impact van de herstructurering. Of de rentabiliteit op middellange termijn ook kan verbeteren, hangt af van de resultaten van de onderhandelingen met de vakbonden.
Enkel koopwaardig voor speculanten.

De courante winst per aandeel steeg met 20 % tot 2,48 USD. Daarmee zet General Motors (GM) na een matig jaarbegin een mooi 2de kwartaal neer. Voor één keer slaagde GM erin om op alle markten waarop het aanwezig is beduidend betere resultaten te boeken. In de Verenigde Staten, de markt waarop het gros van de herstructureringsinspanningen gericht zijn, boekt de groep een zeer lichte winst. Dat het aantal verkochte wagens in de betrokken periode met 7,7 % daalde, wordt ruimschoots gecompenseerd door de daling van de productiekosten en het iets grotere gewicht dat de meer rendabele voertuigen in de activiteit vertegenwoordigen. De forse terugval van de verkoopcijfers, die in juli (-18 %) kennelijk een vervolg heeft gekregen, wijst op de aanhoudende moeilijkheden op het verkoopfront in een nog altijd moeilijke marktomgeving. Het voortzetten van het kostenbesparingsprogramma in de VS is dan ook van primordiaal belang. In dat verband zijn onderhandelingen van start gegaan tussen GM en de vakbonden rond de daling van de loon- pensioen- en ziekteverzekeringskosten.
Voor 2007 en 2008 verhogen we onze verwachtingen rond de winst per aandeel respectievelijk van 3 tot 4 USD en van 3,5 tot 4,5 USD., op voorwaarde dat GM er blijft in slagen een prijsbeleid te voeren zonder enorme kortingen.

Koers op het moment van de analyse : 32,45 USD

General Motors is de grootste autoconstructeur ter wereld met de merken Opel, Saab, Cadillac, Chevrolet enz. De groep realiseert 56 % van haar omzet in Noord-Amerika.

Deel dit artikel