Analyse
Fortis 11 jaar geleden - donderdag 9 augustus 2007

Dat de aandeelhouders het licht op groen zetten voor de overname van ABN Amro en voor de financiering daarvan betekent voor Fortis een nieuwe stap in de richting van die overname.

Overname ABN Amro op goede weg

Dat de aandeelhouders het licht op groen zetten voor de overname van ABN Amro en voor de financiering daarvan betekent voor Fortis een nieuwe stap in de richting van die overname. Goedkoop aandeel.
KOPEN.

Het bod op ABN Amro van het consortium dat bestaat uit Fortis, Royal Bank of Scotland en Santander loopt tot 5 oktober. De aandeelhouders van Fortis hebben ermee ingestemd dat de instelling meedoet met het consortium en dat er met het oog op de financiering van de overname van een deel van de activiteiten een kapitaalverhoging zal gebeuren waarvan het bedrag kan oplopen tot 13 miljard euro. Als het bod succesvol is, zal Fortis voor een bedrag van 24 miljard euro dat in baar geld wordt betaald, de activiteiten van ABN Amro aks retailbank en vermogensbeheerder in Nederland overnemen. Fortis zal op die manier haar strategische activiteiten versterken en de grootste bank van de Benelux worden. De verwachte synergieën, vooral op het vlak van de kosten, mogen volgens ons vanaf 2010 worden geraamd op een bedrag van 1 euro per aandeel. Voor de financiering van de overname wil Fortis naast de kapitaalverhoging ook activa verkopen en converteerbare obligaties uitgeven. Aangezien het bod van Barclays (712.50 pence, kopen) lager ligt dan dat van het consortium, moet het consortium het laken volgens ons naar zich toe kunnen trekken. Maar omdat ABN Amro mogelijk helemaal zal worden ontmanteld, blijft een niet onaanzienlijk risico rond de uitvoering van het bod bestaan. Als het bod toch nog zou mislukken, wordt Fortis kwetsbaarder en kan de instelling zelf een prooi worden voor een grote geïnteresseerde overnemer, iets waar de aandeelhouders zeker niet rouwig om zouden zijn. Bovendien verrasten de cijfers over het 2de kwartaal in aangename zin : de winst per aandeel steeg immers met 15,5% tot 1,21 EUR.  Omdat de perspectieven goed blijven, verhogen we dan ook, zonder rekening te houden met de aankoop van ABN Amro, voor 2007 en 2008 onze winstramingen van 3,58 tot 3,79 euro per aandeel en van 4,15 tot 4,28 euro per aandeel. 

Koers op het moment van de analyse : 28,35 EUR

De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar is vooral actief in de Benelux, maar wil zijn bankverzekeringsmodel en zijn activiteiten als vermogensbeheerder zowel in Europa als in Azië uitbreiden en ontwikkelen.

Deel dit artikel