Analyse
Delhaize 10 jaar geleden - maandag 20 augustus 2007
Ondanks eerder moeilijke marktomstandigheden legt Delhaize een puik halfjaarrapport voor. Ook in de tweede jaarhelft staan nieuwe openingen op het programma, maar over een eventuele toenadering tot Ahold blijven de lippen stijf op elkaar.

Optimistisch voor tweede jaarhelft

Ondanks eerder moeilijke marktomstandigheden legt Delhaize een puik halfjaarrapport voor. Ook in de tweede jaarhelft staan nieuwe openingen op het programma, maar over een eventuele toenadering tot Ahold blijven de lippen stijf op elkaar. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

Hoewel de omzet door de zwakkere dollar met 0,4 % terugviel (+4,7 % bij constante wisselkoersen) heeft Delhaize een puik tweede kwartaal achter de rug. De groep slaagde er o.m. dankzij het terugdringen van het energieverbruik en investeringen in huismerken in om haar winstmarges op te trekken. Dat de winst niettemin met 14 % terugviel was uitsluitend te wijten aan de eenmalige kosten i.v.m. een schuldherschikking. Vanaf 2008 moet deze operatie jaarlijks 18 miljoen besparingen (ruim 0,18 EUR per aandeel) opleveren. Delhaize verwacht nu dat de jaarresultaten aan de bovenkant van de prognoses zullen uitkomen. Wegens de schuldherschikkingskosten verlagen wij onze winstraming voor 2007 echter van 4,78 naar 4,63 EUR per aandeel. Hoewel de groep blijft uitkijken naar overnamemogelijkheden mikt ze voor de toekomst vooral op organische groei (winkelopeningen en –vernieuwingen) en op het verbeteren van de klantentrouw (o.a. meer eigen producten). Voor 2008 hebben we onze winstraming van 5,07 naar 5,25 EUR per aandeel opgetrokken. Voor 2009 tippen we op 5,59 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 64,99 EUR

De Belgische voedingsdistributeur Delhaize is met ruim 2500 winkels actief in België, Luxemburg, Duitsland, Griekenland, Roemenië, Indonesië en in de VS die voor ruim 70 % van de omzet instaan.

Deel dit artikel