Analyse
Royal Dutch Shell 11 jaar geleden - maandag 16 juli 2007

Het partnership met Rosneft is een goede zaak voor Royal Dutch dat al jaren sukkelt met de hernieuwing van zijn reserves.

Grote sprong voorwaarts in Rusland

Het partnership met Rosneft is een goede zaak voor Royal Dutch dat al jaren sukkelt met de hernieuwing van zijn reserves. Correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Royal Dutch Shell (RDS) heeft een akkoord gesloten met het Russische staatsbedrijf Rosneft dat betrekking heeft op alla activiteiten (exploratie, productie, raffinage, distributie) en dat de Russiche grenzen overschrijdt. Met dit partnership wordt de huidige strategie van de groep, te weten weinig rendabele activiteiten stroomafwaarts afstoten en massaal stroomopwaarts investeren, in een hogere versnelling gezet. Het verschaft de groep een welkome toegang tot nieuwe reserves, sinds jaren de achilleshiel van RDS. De gedwongen verkoop aan Gazprom eind 2006 van de 27,5 % die de groep bezat in het immense gasveld Sakhaline2 deed haar voorraden nog eens met 3 % inkrimpen. De gevolgen laten zich nu ook voelen op het niweau van de productie die dit jaar naar schatting met 5 % zou dalen. De forse stijging van de olieprijs sinds begin dit jaar en de hoge raffinagemarges zullen niet volstaan om dat te compenseren en we rekenen voor 2007 en 2008 dan ook op een winstdaling (tot resp. 3,00 EUR en 2,90 EUR per aandeel, tegen 3,18 EUR in 2006). Na 2010 moet de productie opnieuw met 2 ├á 3 % per jaar kunnen groeien. Om de aandeelhouders zoet te houden, gaat de groep voort met de inkoop van eigen aandelen (beperkter dan tot nu toe)

Koers op het moment van de analyse : 30,57 EUR

Sinds enkele maanden profiteert de koers (vet, in EUR, linkerschaal) van de stijging van de olieprijs (fijne lijn, in USD, rechterschaal).
 

Royal Dutch Shell is de vierde grootste geïntegreerde olie- en aardgasgroep ter wereld (exploratie, productie, raffinage en distributie, petrochemie).

Deel dit artikel