Analyse
Onze portefeuille aandelen 10 jaar geleden - maandag 9 juli 2007

De portefeuille waarin wij echt geld beleggen, zette tijdens de eerste zes maanden van het jaar een uitstekende prestatie neer.

De portefeuille waarin wij echt geld beleggen, zette tijdens de eerste zes maanden van het jaar een uitstekende prestatie neer. Ze boekte een vooruitgang van 10,6 %. Over dezelfde periode lieten de Belgische, Europese en wereldwijde aandelen respectievelijk een winst optekenen van 7,4 %, 9,3 % en 8,1 %. De Bel 20 en de DJ Stoxx 50 boekten van hun kant respectievelijk 5,7 % en 6,8 % winst.

Tijdens de eerste zes maanden van 2007 presteerden de meeste aandelen uit onze portefeuille beduidend beter dan hun sector. Uitzonderingen waren ING (- 0,3 %), dat leed onder ietwat teleurstellende kwartaalresultaten, Time Warner (- 2,9 %), dat last blijft hebben van de te versnipperde activiteiten en National Grid (+ 2,5 %), dat enerzijds minder risico’s inhoudt dan het gemiddelde in de Europese nutssector (+15,9 %) maar anderzijds niet betrokken was bij de consolidatiegolf. Zoals we al zo vaak schreven, is de sector trouwens minder belangrijk dan de aandelen zelf.
Zo klom Vodafone op zes maanden bijvoorbeeld 22 % hoger, terwijl de Europese telecomsector als geheel tevreden moest zijn met een winst van 6,5% (hoge marktverzadiging). De Britse groep is er dankzij vernieuwende diensten, kostenbesparingen en veel nieuwe initiatieven op de groeimarkten in geslaagd om geruststellende resultaten te publiceren over het vierde kwartaal (afgesloten op 31 maart).
Dexia (+ 14,7 %, t.o.v. + 2,6 % voor de Europese banksector) profiteerde dan weer van sterke resultaten én van zijn status als gegeerde overnameprooi.
Ook Delhaize (+ 17 % tegenover +6,3 % voor de distributiesector) was een uitblinker. Maar nadat de koers bijna verdubbelde sinds onze aankoop in 2004, is het aandeel nu duur. Het aandeel is goed voor 9,5 % van onze portefeuille. We halveren dan ook het gewicht ervan door 60 aandelen te verkopen (zowat 4400 EUR). De andere helft behouden we speculatief omwille van aanhoudende geruchten rond een toenadering tot Ahold en omwille van mogelijke belangstelling van de private equityspelers voor deze sector.
We nemen voorts een positie Computer Sciences Corporation, een aanbieder van informaticadiensten die concurreert met IBM, EDS en Accenture, waarvan de laatste resultaten aantonen dat de in 2006 opgezette herstructurering vruchten afwerpt. De rentabiliteit neemt toe, en hoewel de verkoop nog niet sterk is gestegen, lijkt het dikkere orderboekje (+ 40 %) ons behoorlijk hoopgevend. Het aandeel is volgens ons nog goedkoop genoeg. We kopen 110 aandelen voor ongeveer 6500 USD.
De Europese autosector verkeerde in blakende vorm (+ 32,9 %), als gevolg van herstructureringen en nieuwe strategische keuzes. Het is geen verrassing dat Renault (+ 34,9 %) sinds begin dit jaar de beste prestatie van onze portefeuille neerzet. Na een sterke terugval in het 1ste kwartaal, die volgens ons fel overdreven was, is het aandeel nu correct gewaardeerd.

Bij de kleine aandelen zal Atenor (+ 22,7 %) binnenkort een eerste vastgoedproject opzetten in Roemenië. Iris (+ 18,7 %) boekte van zijn kant flink wat vooruitgang. Nadat NPM en Ackermans & van Haaren een belang namen in dit bedrijf geloven de beleggers kennelijk weer in de kwaliteiten van het aandeel.

Deel dit artikel