Analyse
Danone en Numico 11 jaar geleden - dinsdag 10 juli 2007

Terwijl Danone haar koekjesafdeling tegen een mooie prijs verkoopt, betaalt ze erg veel voor de overname van Numico.

Tot ziens Lu, welkom Numico

Terwijl Danone haar koekjesafdeling tegen een mooie prijs verkoopt, betaalt ze erg veel voor de overname van Numico. Al bij al zien we geen reden om ons advies te wijzigen. Het aandeel is te duur. 
VERKOPEN.

Nog altijd verwikkeld in een belangrijk geschil met haar Chinese partner, probeert Danone een nieuwe dynamiek te ontwikkelen. En het gaat meteen hard. In enkele dagen tijd kondigde de groep enerzijds de verkoop aan van haar koekjesdivisie (Lu) aan Kraft, de wereldleider in de sector, en anderzijds doet ze een vriendelijk overnamebod in baar geld op de Nederlandse specialist in babyvoeding Numico, die een mooie aanvulling vormt op de eigen activiteiten. Danone tracht zich zo opnieuw een groeiprofiel aan te meten. In 2006 kende de koekjesdivisie immers al een zwakke groei (+3 %) in vergelijking met de twee andere afdelingen, de zuiveldivisie (+9 %) en de dranken (waters; +15 %). Bij Numico (dat ook een activiteit klinische voeding omvat en aanwezig is in Azië), ligt de verwachte groei voor 2007 op minstens 10 % en de bedrijfsmarge hoger dan bij Danone. Daarnaast versterkt Danone hiermee zijn welzijns- en gezondheidsimago. Niets dan voordelen dus voor Danone ? Toch niet. De Franse groep heeft wel een fraaie prijs gekregen voor zijn koekjesafdeling maar betaalt erg veel voor Numico : een premie van 44 % ten opzichte van de gemiddelde koers van Numico over de -afgelopen drie maanden. De groep kan het zich weliswaar financieel veroorloven en wil zich ongetwijfeld indekken tegen een tegenbod van een speler zoals Pepsico, maar wij vonden het aandeel al duur vóór het bod van Danone. En hoewel er heel wat synergievoordelen tussen Danone en Numico mogelijk zijn, blijven we onze twijfels hebben over de prijs. We laten onze winstramingen voor 2007 en 2008 ongewijzigd op respectievelijk 2,70 EUR en 3 EUR per aandeel.

Koersen op het moment van de analyse
Danone : 59,48 EUR
Numico : 44,50 EUR

De Franse voedingsreus Danone is  wereldleider voor zuivelproducten en flessenwater. Gekende merken naast Danone zijn o.m Actimel, Evian, Volvic, Lu. De groep realiseert bijna een derde van haar omzet in de groeilanden.

Numico is een Nederlandse voedingsgroep gekend van het merk Nutricia. Na zware problemen heeft de groep zich teruggeplooid op klinische voeding en voeding voor baby’s, twee winstgevende groeisegmenten.

 

Deel dit artikel