Analyse
Aviva 10 jaar geleden - maandag 9 juli 2007

Op 11 juli neemt een andere kapitein het roer over. We verwachten geen ingrijpende koerswijzigingen, maar iets meer agressiviteit zou o.i. geen kwaad kunnen.

Een nieuwe baas

Op 11 juli neemt een andere kapitein het roer over. We verwachten geen ingrijpende koerswijzigingen, maar iets meer agressiviteit zou o.i. geen kwaad kunnen. Goedkoop aandeel.
KOPEN.

De Britse verzekeraar volgt een internationaal gekleurde politiek van interne groei , opgefleurd met enkele gerichte overnames. Zo opende hij na de overname van de Amerikaanse levensverzekeraar AmerUS in 2006 een groot aantal vestigingen in landen met een hoog groeipotentieel (Rusland, Polen, Turkije, China) en sloot verschillende partnerships op het vlak van verzekeringsbankieren (ItaliĆ«, Spanje). Dat wil niet zeggen dat de groep haar thuismarkt verwaarloost. Zo heeft de Britse dochter Norwich Union die voort wordt geherstructureerd met de bedoeling de kosten vanaf 2008 nog eens met 9,85 pence per aandeel terug te dringen, samen met HSBC een joint venture voor schadeverzekeringen opgericht. We blijven er evenwel bij dat de strategie van Aviva te braaf is en we hopen dat de nieuwe directeur een frisse wind door het bedrijf zal doen waaien. Na de mislukte raid op Prudential begin 2006 is Aviva immers van jager in prooi veranderd. Voor de aandeelhouders zou de overname door een derde echter even winstgevend kunnen zijn (goedkoop aandeel, interessante activa en marktposities). Vol vertrouwen tippen we voor 2007 op 94,94 pence winst per aandeel en voor 2009 op 106,39 pence.

Koers op het moment van de analyse : 764 pence 

Aviva is de grootste Britse verzekeringsmaatschappij (zowel leven als niet-leven); ze breidt internationaal uit, vooral op het Europese vasteland.

Deel dit artikel