Analyse
Autonomy 10 jaar geleden - maandag 9 juli 2007

Het Britse softwarebedrijf haalt met het Amerikaanse Zantaz mooi groeipotentieel binnen.

Grote overname in de VS

Het Britse softwarebedrijf haalt met het Amerikaanse Zantaz mooi groeipotentieel binnen. Het aandeel blijft evenwel duur.
VERKOPEN.

Autonomy staat op het punt de op een na grootste overname van zijn geschiedenis te realiseren. De groep betaalt 375 miljoen dollar voor Zantaz, een Amerikaans bedrijf dat gespecialiseerd is in software voor het archiveren en beheren van data, een markt in volle ontwikkeling die de komende 5 jaar met zo’n 20 à 25 % zou groeien. De overname lijkt ons een goede zet : Autonomy dat via dochter Aungate actief is op dezelfde markt, krijgt toegang tot de uitgebreide klantenportefeuille (17 000 referenties) van Zantaz , terwijl Zantaz dat hoofdzakelijk in de VS actief is, kan profiteren van de internationale aanwezigheid van Autonomy. Behalve deze commerciële synergieën zou de operatie ook jaarlijkse besparingen opleveren, door het management geschat op 6 pence per aandeel. De nieuwe aanwinst zal al vanaf dit jaar tot de winst van de groep bijdragen. Dit alles in aanmerking genomen, lijkt de overnameprijs ons redelijk. De operatie zal voor 50 % gefinancierd worden met de kapitaalverhoging die Autonomy zopas bij institutionele beleggers deed, voor 25 % met een nieuwe banklening en het saldo komt uit de oorlogskas. We hebben onze winstramingen flink opgetrokken, van 15,56 naar 16,36 pence per aandeel voor 2007 en van 18,91 naar 23,19 pence voor 2008.

Koers op het moment van de analyse :  859,00 pence

Het Brits bedrijf Autonomy Corporation ontwikkelt software voor kennisbeheer, waarmee met name het informatiebeheer kan worden geautomatiseerd, wat ook de drager is (tekst, video, stem…).

Deel dit artikel