Analyse
Umicore 11 jaar geleden - maandag 18 juni 2007

Umicore breidt zijn marktaandeel voor katalysatoren uit en stevent ondertussen opnieuw op een recordwinst af.

Weldra nummer 1 in katalysatoren ?

Umicore breidt zijn marktaandeel voor katalysatoren uit en stevent ondertussen opnieuw op een recordwinst af. Het aandeel is evenwel duur.
VERKOPEN.

Umicore heeft een bod gedaan op de (licht verlieslatende) afdeling katalysatoren van Delphi, ex-dochter van GM. De integratiekosten geraamd op ongeveer 0,2 EUR per aandeel zullen de winst van Umicore in 2007 en 2008 lichtjes afromen, maar volgens ons zal de rentabiliteit van de aanwinst snel verbeteren, al was het maar door de schaalvoordelen op het vlak van R&D, een zware post voor de beperkte omvang van deze Delphi-activiteiten. Volgens ons mag er van de overname op termijn een positeve bijdrage van zowat 0,40 EUR per aandeel verwacht worden. Maar dat niet alleen. Via deze overname kan Umicore zijn positie in de VS en in China voor een erg schappelijke prijs verstevigen en krijgt de groep 30 % van de markt van katalysatoren in handen. Ze wordt daarmee de nummer 1 van een boomende markt die profiteert van de steeds strengere milieunormen die door steeds meer landen toegepast worden. De operatie zou hoe dan ook een interessante manier zijn om een deel van de opbrengst van de beursintroductie (waarschijnlijk eind dit jaar) van de zinkafdeling Nyrstar te besteden. Intussen laten we onze winstramingen voor 2007 ongewijzigd op 10,73 EUR per aandeel. Voor 2008 verwachten we 10,76 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 163,50 EUR

De Belgische groep Umicore is gespecialiseerd in de verwerking van geavanceerde materialen (herlaadbare batterijen…) en edele metalen (katalysatoren, …). De zinkdivisie is verkocht.

Deel dit artikel