Analyse
Qiagen 10 jaar geleden - maandag 11 juni 2007

De groep heeft een interessante overname op het oog, maar ze betaalt een hoge prijs en de onderneming is niet zonder risico.

Duur betaalde overname

De groep heeft een interessante overname op het oog, maar ze betaalt een hoge prijs en de onderneming is niet zonder risico. Het aandeel is bovendien duur.
VERKOPEN.

Op zoek naar nieuwe groeipolen heeft Qiagen zijn oog laten vallen op Digène, een Amerikaans bedrijf gespecialiseerd in gynaecologische diagnostiek. Vanuit strategisch oogpunt een goede zet volgens ons. Want de overname betekent een aanzienlijke versteviging van de positie van Qiagen op de veelbelovende markt van moleculaire diagnostiek die de komende jaren naar verwachting 20 % per jaar zal groeien. De operatie zou ook belangrijke synergieën creëren : op commercieel vlak zou Digène de beschikking krijgen over een verkoopnet in Europa (waar het amper aanwezig is), terwijl de positie van Qiagen in de VS zou verstevigen; op het vlak van de kosten, zou ze tussen 0,13 en 0,17 EUR besparingen per aandeel opleveren. Maar de betaalde prijs (61,25 USD per aandeel Digène) lijkt ons te hoog (hij waardeert Digène op 6 maal de boekwaarde en op 50 maal de voor 2007 verwachte winst). Bovendien is Digène vrij groot (±1/3 van Qiagen), waardoor de groep die uit de fusie zal ontstaan meer risico zal inhouden. We hebben de risicograad van het aandeel dan ook verhoogd (van w naar x). Voor 2007 en 2008 verwachten we nu 0,41 en 0,64 EUR winst per aandeel (vóór eenmalige elementen).

Koers op het moment van de analyse : 12,12 EUR

Qiagen is een Duits bedrijf dat instrumenten produceert voor het prepareren van monsters met het oog op genetisch onderzoek; ook actief in moleculaire diagnostiek.

Deel dit artikel