Analyse
IBA 11 jaar geleden - maandag 25 juni 2007

De komende jaren zal de omzet ongetwijfeld sterk blijven groeien, maar de rentabiliteit zal volgens ons niet voldoende toenemen om de huidige koers te rechtvaardigen.

Overdreven optimisme duurt voort

De komende jaren zal de omzet ongetwijfeld sterk blijven groeien, maar de rentabiliteit zal volgens ons niet voldoende toenemen om de huidige koers te rechtvaardigen. Duur aandeel.
VERKOPEN.

Een hoofdkwartier in Beijing, een 35ste fabriek voor FDG (radio-isotopen) in Brussel…, IBA blijft investeren in zijn groei. Voor de komende jaren rekenen we alvast op een flinke stijging van de omzet. Zo zal de verkoop van radio-isotopen, de belangrijkste groeimotor van de groep, tussen dit en 2011 meer dan verdubbelen. Hopelijk zal deze tot nu toe verlieslatende activiteit dan eindelijk met positieve resultaten kunnen uitpakken, wat een serieuze opsteker zou zijn voor de (nog altijd veel te lage) rentabiliteit van de groep (ook al rekent IBA voor dit jaar slechts op een stabilisering van de marges). Maar zelfs als dit vrij optimistische scenario bewaarheid wordt en IBA eindelijk een antwoord heeft op de concurrentiedruk in dit marktsegment, verwachten we in 2011 niet meer dan zowat 1,80 EUR winst per aandeel (0,57 EUR dit jaar). In de divisie deeltjesversnellers zit er immers enkel in de protontherapie echt groei, en gezien de snel toenemende concurrentie zien we de vrij zwakke marges niet fors toenemen. De volgens ons veel te hoge koers is enkel te verklaren door speculaties op de overname van de groep (door Philips, General Electric, Siemens…) maar aan zo’n riskante gok wagen wij ons niet.

Koers op het moment van de analyse : 23,92 EUR

De Belgische groep IBA fabriceert deeltjesversnellers voor medisch en industrieel gebruik en produceert en verdeelt radio-isitopen.

Deel dit artikel