Analyse
Arcelor Mittal 11 jaar geleden - donderdag 21 juni 2007

De staalmarkt is goed georiënteerd en de fusie gaat met reuzenschreden vooruit.

Snelle integratie

De staalmarkt is goed georiënteerd en de fusie gaat met reuzenschreden vooruit. Dat zit ruimschoots in de koers en het aandeel is duur.
VERKOPEN.

Bijna een jaar na de beursoorlog die Arcelor in de schoot van Mittal deed belanden, vordert de integratie van de fusiepartners goed. Wat de synergieën betreft, ligt de groep zes maanden op het schema voor : eind juni zal er al voor 830 miljoen dollar aan besparingen gerealiseerd zijn, op het tegen eind 2009 voorziene totaal van 1,6 miljard. Een voorsprong waarop de groep al herhaaldelijk wees bij de voorstelling van haar resultaten en die flink in de hand gewerkt wordt door het positieve klimaat in de staalsector. De sterke vraag in zowel Europa als de VS ondersteunt immers de staalprijzen en dus ook de rendabiliteit van de producenten. Steunend op de succesvolle integratie van de twee groepen maakt Arcelor Mittal van de gelegenheid gebruik om zijn expansie voort te zetten door nieuwe markten aan te boren of zijn positie te verstevigen in economisch dynamische zones, vooral de groeilanden. Zo zou ze plannen hebben om in Oekraïne in zowel de staalproductie als de ontginning van ijzererts te investeren. Het ijzererts zou ze dan naar haar fabrieken in Roemenië, Tsjechië of Polen kunnen uitvoeren. We ramen de winst per aandeel voor 2007 op 4,70 EUR en voor 2008 tippen we op 4,80 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 49,47 EUR

Arcelor Mittal is de grootste staalproducent ter werld (productiecapaciteit van 120 miljoen ton per jaar). De groep produceert zowel lange producten (o.m. voor de bouw) als staalplaten (autosector, huishoudtoestellen….).

Deel dit artikel