Analyse
Telefonica / Telecom Italia 10 jaar geleden - maandag 7 mei 2007

De 10 %-participatie die Telefonica in TI neemt, lijkt ons op het eerste gezicht gunstiger voor de Italiaanse dan voor de Spaanse groep.

Telefonica neemt 10 % in TI

De 10 %-participatie die Telefonica in TI neemt, lijkt ons op het eerste gezicht gunstiger voor de Italiaanse dan voor de Spaanse groep. Beide aandelen zijn correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Telefonica neemt samen met Italiaanse investeerders Olimpia over, de holding van Pirelli (0,90 EUR; houden) die Telecom Italia (TI) controleert. De Spaanse telecomoperator verwerft daarmee ongeveer 10 % van de TI-aandelen tegen zowat 2,82 EUR per stuk. Dat lijkt ons aan de hoge kant rekening houdend met de te verwachten synergieën en met de geringe zeggenschap die Telefonica over de Italiaanse groep verwerft. De Spanjaarden mogen inderdaad maar 2 van de 19 leden van de raad van beheer van TI benoemen. Anderzijds brengt deze al bij al bescheiden investering (geschat op zowat 2,3 miljard euro) de financiële situatie van de groep niet in gevaar. Een pluspunt van de operatie is wel dat Telefonica via de Braziliaanse mobilofoniedochter van TI zijn leiderspositie in dat Zuid-Amerikaanse land kan verstevigen, al blijft het afwachten hoe de plaatselijke concurrentieoverheid zal reageren. De operatie lijkt ons wel positief voor TI dat er dankzij de zwakke controle van Telefonica zeker van is in de synergieën te zullen delen. Gezien de huidige politieke tegenstand in Italië tegen de volledige verkoop van TI aan een buitenlandse investeerder, zouden we niet op een uitkoopbod speculeren.

Koers op het moment van de analyse :
Telefonica : 16,80 EUR
Telecom Italia : 2,13 EUR

Telecom Italia isq de grootste telecomoperator van Italië (vast en mobiel), met veel activiteiten in het buitenland, vooral via TIM Brasil (±13 % van de omzet) en internet (3 %).

Telefonica is de grootste telecomoperator in Spanje en Latijns-amerika (meer dan 35 % van de geschatte omzet 2006). Daarnaast heeft de groep ook media-activiteiten (3 % van de omzet).

Deel dit artikel