Analyse
Fortis 11 jaar geleden - maandag 14 mei 2007

De Belgische groep Fortis lonkt naar het Nederlandse ABN Amro, maar het risico dat het plan op niets uitloopt, weegt op de koers.

Ongewisse operatie

Fortis lonkt naar het Nederlandse ABN Amro, maar het risico dat het plan op niets uitloopt, weegt op de koers. Goedkoop aandeel.
KOPEN.

Fortis heeft samen met Royal Bank of Scotland en Santander een bod gedaan op ABN Amro. Zo zou de groep de Nederlandse retailbank van ABN en diens afdeling vermogensbeheer voor ±23,5 miljard euro (op basis van de huidige biedprijs) in handen krijgen. In het licht van de waarde die de operatie op termijn kan aanbrengen en van de synergieën (wij schatten de mogelijke besparingen op ±4,60 EUR per aandeel) lijkt de prijs ons correct. Om de operatie te financieren zal Fortis zijn kapitaal wel met minstens 15 miljard euro (1/3 van de beurskapitalisatie) moeten verhogen, waardoor de winst per aandeel zal verwateren. Maar de zaak is nog niet rond : een tegenbod blijft mogelijk, rechtsgedingen kunnen het bod dwarsbomen en ook als het trio het haalt, riskeert de ontmanteling van ABN niet van een leien dakje te zullen lopen. Indien de operatie flopt, zal het verzwakte Fortis opnieuw jagers lokken (wat voor de aandeelhouders niet slechter zou zijn). Intussen was het eerste kwartaal maar een mager beestje (winst per aandeel -13 %). We schroeven onze winstverwachtingen voor 2007 dan ook lichtjes terug, van 3,63 naar 3,58 EUR (operatie ABN niet meegerekend). Voor 2008 laten we onze raming op 4,15 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 32,72 EUR

Fortis is een Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar die vooral in de Benelux actief is en zijn model van bankverzekeringen zowel in de rest van Europa als in Azië wil ontwikkelen.

Deel dit artikel