Analyse
Systemat 10 jaar geleden - maandag 16 april 2007

Zoals we hadden verwacht, werden de doelstellingen voor 2006 niet gehaald. De groep is wel uit de rode cijfers en moet die trend in 2007 kunnen doorzetten.

Opnieuw winst in de boeken

Zoals we hadden verwacht, werden de doelstellingen voor 2006 niet gehaald. De groep is wel uit de rode cijfers en moet die trend in 2007 kunnen doorzetten. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

De winst per aandeel voor 2006 bedroeg maar 0,30 EUR (incl. meerwaarden) en niet de verhoopte 0,40 EUR. Goed nieuws is wel dat de groep na vier verlieslatende jaren opnieuw winst maakt en bewijst dat de strategische heroriëntering op de kmo-markt vruchten afwerpt. Dat moest ook wel aangezien computergiganten als HP sinds een aantal jaren rechtstreeks aan hun grote klanten verkopen. In de divisie hardware (3/4 van de omzet) bleef de verkoop stabiel maar werden de marges ruimer (sterkere onderhandelingspositie t.o.v. kleinere klanten). In de divisie diensten (1/4 v.d. omzet) klom de verkoop 6 % hoger maar stonden de marges onder druk (de groep is voorzichtig en besteedt een aantal activiteiten liever uit in plaats van zelf personeel aan te werven). Voor 2007 mikt Systemat op een omzetstijging van 6 % en op stabiele marges. Dat lijkt realistisch. Dankzij de gezonde balans (geen schulden, waarde gebouwen naar schatting 4,90 EUR per aandeel) kan de groep ook overgaan tot een kapitaalverlaging (0,15 EUR netto per aandeel). Wij tippen op een winst per aandeel van 0,31 EUR voor 2007, en van 0,40 EUR voor 2008.

Koers op het moment van de analyse : 6,70 EUR

Systemat is een Belgisch leverancier van informaticaoplossingen voor het bedrijfsleven (hardware, software, onderhoud…).

 

Deel dit artikel