Analyse
Novartis 11 jaar geleden - woensdag 4 april 2007

De Amerikaanse FDA is bijzonder waakzaam en droeg Novartis op om in de VS de commercialisering van Zelnorm op te schorten. Is dat iets om ongerust over te zijn ?

Zoals Merck ?

Ondanks de perikelen met Zelnorm heeft Novartis mooie troeven. Voor 2007 en 2008 verlagen we lichtjes onze winstverwachtingen : respectievelijk van 4,33 CHF tot 4,20 CHF per aandeel en van 4,98 tot 4,80 CHF per aandeel. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Omdat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA, de waakhond voor de farmasector) van oordeel is dat er aan Zelnorm, een middel tegen prikkelbare darm een licht risico verbonden is voor de hart- en bloedvaten heeft ze gevraagd om de verkoop ervan in de VS (goed voor 90 % van de wereldwijde verkoop) op te schorten. Dat is echter geen reden tot paniek. Momenteel is de kans dat dit uitdraait op een gelijkaardig drama als Merck beleefde met Vioxx, zo goed als onbestaande. Hoewel de verkoop van Zelnorm sterk stijgt, gaat het nog om een marginaal product voor de groep : volgens de verwachtingen zou de verkoop ervan immers minder dan 2 % van de totale verkoop vertegenwoordigen in 2007, terwijl Vioxx goed was voor meer dan 10 % van de omzet van Merck. Ook gerechtelijke vervolgingen tegen Novartis zullen, als ze er al komen, van verwaarloosbaar belang zijn. Na nieuw onderzoek zou Zelnorm uiteindelijk zelfs opnieuw op de markt kunnen komen, toch zeker voor een aantal patiënten. Anderzijds geeft de toegenomen waakzaamheid van de FDA wel aan dat de farmagroepen zich tegenwoordig in een moeilijkere omgeving moeten bewegen. Novartis stelt zich in zijn voorspellingen voor 2007 wat voorzichtiger op en maakt nu gewag van een omzetgroei van iets meer dan 5 % en niet langer van 5 % à 10 %. Maar de groep blijft vertrouwen hebben in haar innovatiecapaciteit – er is een nieuwe bloeddrukverlager gehomologeerd in de VS – en in een gezond evenwicht tussen haar activiteiten in traditionele farmacie, vaccins, zelfmedicatie en generische geneesmiddelen. Tussen 2008 en 2012 mikt het management dan ook op een gemiddelde jaarlijkse omzetstijging met 10 %. Heel wat concurrenten, die genoopt zijn tot aanzienlijke herstructureringen, kunnen daar alleen maar groen van jaloezie naar kijken.

Koers op het moment van de analyse : 67,25 CHF

Derde grootste farmagroep van Europa en nummer 6 in de wereld. Actief in de 3 segmenten : geneesmiddelen op voorschrift en brevetten, generische geneesmiddelen (nummer 1) en voorschriftvrije geneesmiddelen. Met de overname van Chiron waagt de groep zich op de markt van vaccins en diagnostiek.

Deel dit artikel