Analyse
Nokia 10 jaar geleden - vrijdag 13 april 2007

Sinds het vierde kwartaal van 2006 lijkt de horizon op te klaren, maar niet alle risico’s zijn volgens ons van de baan.

We blijven voorzichtig

Sinds het vierde kwartaal van 2006 lijkt de horizon op te klaren, maar niet alle risico’s zijn volgens ons van de baan. Het aandeel is bovendien duur.
VERKOPEN.

De Finse gsm-producent heeft er een goed 2006 opzitten: de omzet steeg met 20 % en de winst per aandeel met 28 % (tot 1,06 EUR). Vooral het vierde kwartaal was erg bemoedigend (o.a. dankzij nieuw marktaandeel en lagere productiekosten voor goedkope telefoons). Daardoor kon de terugval van de rentabiliteit – door de daling van de gemiddelde verkoopprijzen van gsm-toestellen – goed worden beperkt.
En ook 2007 ziet er lang niet slecht uit: Nokia heeft een sterke marktpositie in de groeilanden en lanceerde begin dit jaar ook verschillende nieuwe modellen met uitgebreide multimediamogelijkheden (muziek, wifi, gps, tv...). De winstmarges in dit segment zijn erg ruim.
Toch blijven wij heel voorzichtig: de concurrentie blijft scherp, een groeivertraging (sterker dan voorzien) in de verkoop van mobieltjes valt niet uit te sluiten (Motorola en de halfgeleiderfabrikant RF Micro Devices hebben onlangs al een winstwaarschuwing gelanceerd) en ook de opstart van de joint venture Nokia-Siemens (telecominfrastructuur) heeft vertraging gehad door onderzoek naar corruptie bij Siemens. We schatten de winst per aandeel op 1,13 EUR voor 2007 en op 1,23 EUR voor 2008.

Koers op het moment van de analyse : 17,31 EUR

De Finse groep Nokia is wereldleider voor telecomapparatuur, o.m. grootste fabrikant ter wereld van mobiele telefoons .

 

Deel dit artikel