Analyse
AstraZeneca 11 jaar geleden - vrijdag 27 april 2007

Om nieuwe molecules binnen te halen, neemt de groep MedImmune over tegen een ons inziens hoge prijs.

Strategische, maar dure overname

Om nieuwe molecules binnen te halen, neemt de groep MedImmune over tegen een ons inziens hoge prijs. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Aardige omzetgroei in het 1ste kwartaal (+9 % zonder wisselkoerseffecten), met een mooie vooruitgang voor stergeneesmiddelen zoals Nexium (maagpijn; +8 %), Seroquel (schizofrenie; +13 %) of Crestor (cholesterol; +59 %). De winst per aandeel steeg echter slechts met 2 % als gevolg van de zwakke dollar (±50 % van de inkomsten) en van de forse stijging van de O&O-kosten (+36 %). Met de hete adem van de generieken in de nek lijdt de groep onder de zwakke productiviteit van haar O&O-divisie. Zo moest ze twee projecten stopzetten (molecules tegen trombose en tegen hartziekten). Om sneller een positie te verwerven in groeisegmenten zoals de biotechnologie en vaccins besloot AstraZeneca het Amerikaanse MedImmune over te nemen (6 % van de omzet van AstraZeneca maar mooie groeivewachtingen). Volgens ons was de prijs evenwel aan de hoge kant. Bovendien zal deze overname, waarvoor de Britten zich in de schulden moeten steken, naar verwachting pas vanaf 2009 tot de winst bijdragen. Aan het dividendbeleid zou AstraZeneca naar eigen zeggen niet raken, maar de voor 2008 geplande inkoop van eigen aandelen zal wellicht teruggeschroefd worden. We verlagen onze ramingen van de winst per aandeel dan ook, van 207 naar 190 pence voor 2007 en van 220 naar 195 pence voor 2008.

Koers op het moment van de analyse : 2760,00 pence

Astrazeneca is een Brits farmaceuticabedrijf, een van de vijf grootste ter wereld, met een jaarlijkse omzet van meer dan 17 miljard dollar, 54 000 medewerkers en een dominante positie op het gebied van kanker, maag- en darmen, het centrale zenuwsteldel, hart- en bloedvaten en luchtwegen.

 

Deel dit artikel