Analyse
ASM Lithography 10 jaar geleden - maandag 23 april 2007

Mooie kwartaalresultaten, maar de bestellingen nemen af.

Motor begint te sputteren

Mooie kwartaalresultaten, maar de bestellingen nemen af.
Het aandeel is duur.
VERKOPEN.

In het eerste kwartaal heeft ASML nog maar eens zijn technologisch leiderschap bewezen. De omzet steeg met 53 % en de winst verdubbelde bijna (+91 %) tot 153 miljoen euro, en dat ondanks het feit dat de marges door de overname van Brion Technologies onder druk stonden. De groep bevestigt dat ze voor heel 2007 op omzetgroei rekent. Volgens ons zal die groei evenwel beperkt blijven. Het zal inderdaad moeilijk zijn om de uitstekende prestatie van 2006 te herhalen toen de sector zich op het hoogste punt van de cyclus bevond. Het aantal nieuwe bestellingen loopt bovendien terug doordat de markt van DRAM- en flashgeheugenchips begint te slabakken : in het eerste kwartaal werden slechts 62 machines besteld, terwijl dat er in het vierde kwartaal 2006 nog 81 waren. Kortom, de activiteit staat op het punt om te vertragen en we verwachten pas volgend jaar een herstel. Ook winstgroei zit er voor ASML volgens ons pas vanaf 2008 weer in.
Rekening houdend met de zwaardere lasten (Brion) verwachten we dat de winst per aandeel dit jaar met 19 % zal dalen tot 1,07 EUR. Voor 2008 rekenen we op 1,28 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 20,44 EUR

De Nederlandse groep ASML levert aan de halfgeleidersector materiaal om via een lithografisch procédé geïntegreerde schakelingen aan te brengen op ultradunne siliciumschijfjes.

Deel dit artikel