Analyse
Volkswagen VZ 11 jaar geleden - donderdag 29 maart 2007

De sluipende invasie van Porsche doet de minderheidsaandeelhouders tekort.

Porsche nestelt zich bij Volkswagen

De sluipende invasie van Porsche doet de minderheidsaandeelhouders tekort. Het aandeel is duur geworden en ons advies verandert.
VERKOPEN.

Porsche doet een OBA op VW, maar vermits de biedprijs – 100,92 EUR per gewoon aandeel en 65,45 EUR per VZ-aandeel – onder de beurskoers ligt, is er weinig kans dat de aandeelhouders er op ingaan. Dat is blijkbaar de bedoeling, want in dat geval, mag Porsche volgens de Duitse wet zijn participatie opdrijven tot 50 % zonder een nieuw bod te moeten lanceren. Zo kan de groep haar greep op VW versterken voor minder geld. En de minderheidaandeelhouders ? Pech gehad ! Of zullen ze op een andere manier baat hebben bij de operatie ? Dat de operatie grotere synergieën zou creëren o.m. wat de ontwikkeling van nieuwe wagens betreft, lijkt ons gezien de geringe overeenkomsten tussen de gamma’s niet evident. Anderzijds doet de verklaring van de voorzitter van de raad van bestuur van VW, die hoofdaandeelhouder is van Porsche, dat hij een transportgigant wil creëren (personenwagens, vrachtwagens enz., van goedkope tot zeer luxueuze uitvoeringen) vragen rijzen i.v.m. de synergieën en de mogelijkheid om zo’n mastodont te beheren. Wat er ook van zij, het besparingsplan en de winstvooruitzichten komen niet in het gedrang. De operatie Porsche maakt in ieder geval een einde aan de speculaties over een opsplitsing of overname van VW.

Koers op het moment van de analyse : 75,50 EUR

VW is de grootste Europese autoconstructeur, eigenaar van VW, Audi, Seat, Skoda, Bentley, Bugatti en Lamborghini. Ook nog actief in de vrachtwagens .

Deel dit artikel