Analyse
STMicroelectronics 10 jaar geleden - maandag 26 maart 2007

Er was beterschap in 2006, maar de toekomstperspectieven kunnen ons niet overtuigen.

Nog altijd kwetsbaar

Er was beterschap in 2006, maar de toekomstperspectieven kunnen ons niet overtuigen. Het aandeel is duur.
VERKOPEN.

Na de winstwaarschuwingen en de winstdaling van 2005, deed STM het vorig jaar weer iets beter. Dankzij de besparings- en innovatie-inspanningen herstelde de verkoop en verbeterde de rentabiliteit (winst per aandeel nagenoeg verdrievoudigd tot 0,68 EUR).
Maar de toekomst oogt niet bepaald schitterend. Want in vergelijking met de concurrenten blijven de marges van STM zwak en bij gebrek aan een nieuw herstelplan lijkt hun haussepotentieel ons beperkt. Bovendien zijn er twijfels met betrekking tot de Amerikaanse economie en verwacht de groep een lichte omzetdaling in het 1ste kwartaal. Die zou te wijten zijn aan de tragere start dan verwacht van de chips voor 3G-mobieltjes die de groep op maat maakt voor haar klanten. Op dit vlak is STM weliswaar nog altijd goed geplaatst om van een eventuele doorbraak te profiteren, maar daar staat tegenover dat de groep niet aanwezig is op de markt voor goedkope chips voor de groeilanden die momenteel volop boomt, waardoor ze kwetsbaarder is voor een economische vertraging. En ten slotte heeft STM nog altijd geen koper gevonden voor de divisie geheugens die al meer dan een jaar in de etalage staat. Voor 2007 en 2008 ramen we de winst per aandeel op resp. 0,67 en 0,71 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 14,41 EUR

STMicroelectronics is de grootste Europese fabrikant van halfgeleiders voor zeer uiteenlopende sectoren : telecom (36 %), PC (17 %), groot publiek (17 %), autosector (15 %), industrie (15 %).

Deel dit artikel