Analyse
Omega Pharma 10 jaar geleden - vrijdag 16 maart 2007

In 2006 lag de nadruk op de reorganisatie. We vrezen dat de groep de toekomst andermaal te groots ziet.

Steeds ambitieuzer

In 2006 lag de nadruk op de reorganisatie. We vrezen dat de groep de toekomst andermaal te groots ziet. Het aandeel is duur.
VERKOPEN.

Voor de OTC-divisie (voorschriftvrije geneesmiddelen, 72,5 % van de omzet) heeft de groep haar omzetverwachtingen van 6 % groei per jaar naar 7 % opgetrokken, meer dan het dubbele van het West-Europese marktgemiddelde. Dat zal enkel haalbaar zijn via nieuwe overnames in regio’s met groeipotentieel. De groep lonkt vooral naar Oost-Europa, maar gezien de hoge prijzen die in de sector gangbaar zijn (cfr. Bittner Pharma in november) vrezen we dat ze zich in onbezonnen uitgaven stort, met het risico op ontgoochelingen. Welnu, dat kan de groep zich niet permitteren wil ze tegen 2011 de EBITDA-marge zoals gepland van 17,7 tot 20 % opkrikken. Het is wel zo dat de OTC-divisie nog een mooi potentieel heeft in Frankrijk (23 % van de OTC-omzet) waar een herstructurering werd doorgevoerd en waar de ontwikkeling van echte “merkencategorieën” (producten op de markt brengen onder de merknaam van een succesvol product) veelbelovend oogt. Maar de groep heeft meer dan eens de prijs van haar ambities onderschat en het resultaat viel dikwijls tegen. Zo ook in 2006 : de 12 maanden geleden beloofde 3,70 EUR winst per aandeel blijkt gekrompen tot 3,35 EUR, en als men rekening houdt met de herstructureringskosten zelfs tot 2,79 EUR (in lijn met onze verwachtingen). Wij ramen de winst per aandeel voor 2007 en 2008 voorzichtig op 3,90 en 4,40 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 56,53 EUR

Omega Pharma is een Belgische toeleverancier van voorschriftvrije producten (OTC – over the counter) aan apothekers en medische wereld; actief in West- en Oost- Europa en in de vroegere sovjetrepublieken; in België ook generische geneesmiddelen.

Deel dit artikel