Analyse
ICI 10 jaar geleden - donderdag 8 maart 2007

Dankzij de heroriëntering op de meest winstgevende activiteiten en de aanzienlijke daling van de schuldenlast, laten ons toe het risiconiveau van 4 naar 2 te verlagen.

Klaar voor rendabele groei

Dankzij de heroriëntering op de meest winstgevende activiteiten en de aanzienlijke daling van de schuldenlast, laten ons toe het risiconiveau van 4 naar 2 te verlagen.
Het aandeel blijft evenwel duur. 
Ons advies blijft VERKOPEN.

Met de verkoop van Quest (aroma’s en parfums) is de heroriëntering op de activiteiten met de mooiste groeivooruitzichten praktisch voltooid. De operatie bracht een meerwaarde van ongeveer 56 pence per aandeel op. Daarmee kan de groep haar zware schulden en het deficit van haar pensioenfonds verminderen. ICI, dat er de afgelopen jaren ook in geslaagd is om zijn productiekosten terug te dringen, kan nu een periode van dynamische en vooral rendabele groei aanvatten, met name via gerichte overnames in de aankomende economieën. Hopelijk heeft de groep haar lesje geleerd en behoren de te duur betaalde overnames die haar de laatste jaren in financiële nauwe schoentjes bracht, tot het verleden. Voor het lopende boekjaar stelt ze alvast vol vertrouwen winstgroei in het vooruitzicht. Na de 31,6 pence winst per aandeel (zonder uitzonderlijke resultaten) die ICI voor 2006 publiceerde, mikken we voor 2007 en 2008 op grond van de verwachte omzetstijging en van de verdere daling van de kosten op respectievelijk 34 en 36 pence. Op een gullere dividendpolitiek moet er ons inziens echter niet gerekend worden.

Koers op het moment van de analyse : 458,50 pence

Zeer internationale Britse chemiegroep die zopas een heroriëntering achter de rug heeft. Ze is nu vooral actief in verven, kleefstoffen en tal van andere specialiteiten zoals voedingsadditieven…

Deel dit artikel