Analyse
Vodafone 11 jaar geleden - maandag 19 februari 2007

De Britse groep versterkt haar positie in India via een overname. De risico’s van de operatie zijn o.i. beperkt.

Overname in India

Vodafone versterkt zijn positie in India via een overname. De risico’s van de operatie zijn o.i. beperkt. Goedkoop aandeel.
KOPEN.

Vodafone neemt voor 5,7 miljard pond de vierde Indische gsm-operator Hutchison Essar over. Deze zet bevestigt de strategie van de Britse groep om mature markten waarvoor ze niet groot genoeg is (Japan) of onvoldoende controle heeft (België, Zwitserland) te verlaten voor snel groeiende regio’s (Turkije en nu India). De prijs lijkt aan de hoge kant, maar met 1,1 miljard inwoners en een penetratiegraad van 13 % is het groeipotentieel van de Indische gsm-markt één van de grootste ter wereld. Voorts zijn de risico’s beperkt : de aanwinst is al winstgevend en Vodafone kan de operatie financieel makkelijk aan. Bovendien bewijst de ijzersterke prestatie van het eind 2005 overgenomen Turkse gsm-bedrijf dat Vodafone in staat is om overnames snel te integreren. Omwille van de overnamekosten zal de operatie op korte termijn wel wat op de winst wegen : voor 2006/2007 verwachten we een winst per aandeel van 11,23 pence, in plaats van het eerder vooropgezette 12,08 pence en voor 2007/2008 tippen we op 11,72 pence tegenover eerder 12,61 pence. We kijken wel nauwlettend toe of Vodafone nog overnames overweegt, want als het bedrijf te gulzig wordt, dan kunnen het dividendbeleid en de inkoop van eigen aandelen op de helling komen te staan.

Koers op het moment van de analyse : 149,25 pence

Vodafone is een Britse telecomoperator, met 170 miljoen klanten. De groep is de grootste mobiele operator ter wereld en is vooral actief in Europa, maar ook in de VS en in Azië.

Deel dit artikel