Analyse
Iberdrola 11 jaar geleden - maandag 12 februari 2007

Iberdrola is het tweede grootste Spaanse elektriciteitsbedrijf, en wordt na de overname van het Britse Scottish Power één van de belangrijkste Europese groepen uit de sector.

Onder de loep

Iberdrola is het tweede grootste Spaanse elektriciteitsbedrijf, en wordt na de overname van het Britse Scottish Power (770 pence; houden) één van de belangrijkste Europese groepen uit de sector. De leiderspositie in groene energie en het feit dat de belangrijkste aandeelhouders aandelen bijkopen, kunnen op korte termijn positieve impulsen geven aan de koers.

Speculanten mogen een gokje wagen, maar weet dat het aandeel zeker niet goedkoop is. Langetermijnbeleggers mogen het aandeel houden.

Shoppen in Groot-Brittannië
De nakende volledige liberalisering van de Europese energiesector bracht een consolidatiebeweging op gang en zorgde de jongste tijd voor veel fusiegeruchten. Als de aandeelhouders op de algemene vergaderingen van eind maart hun toestemming geven, zal het huwelijk tussen Iberdrola en Scottish Power normaal eind april voltrokken worden. De nieuwe groep die aldus zal ontstaan is qua beurskapitalisatie de derde grootste elektriciteitsproducent in Europa. Ze heeft niet alleen sterke posities in Spanje en Groot-Brittannië, maar ook in centraal Europa en in de VS. De nieuwe groep zal ook wereldleider zijn in hernieuwbare energie (voornamelijk windmolenparken).

Prooi wordt jager
Onder meer door de druk van de overheid en sterk beperkende voorwaarden mondde geen enkel aanzoek van diverse elektriciteitsbedrijven uiteindelijk uit in een echte verloving met Iberdrola. De komst van een nieuw management en het momentum dat de sector in Spanje beleeft (OBA op Endesa, verschuivingen in het aandeelhouderschap) leidden echter uiteindelijk tot een fusie met Scottish Power. Het gaat in feite om een vriendschappelijke overname waarbij het Spaanse bedrijf het roer van de nieuwe groep in handen neemt. Die zal op een evenwichtige manier via verschillende kanalen elektriciteit genereren. De fusie zorgt bovendien voor een grotere diversificatie van de inkomsten : zo’n 58 % van de winst (EBITDA) zal afkomstig zijn uit Spanje, 29 % uit het Verenigd Koninkrijk, 10 % uit Latijns-Amerika en 3 % uit de Verenigde Staten. De grotere omvang van het bedrijf vergroot ook de koopkracht, zodat de groep betere prijzen kan bedingen bij de aankoop van brandstoffen en hogere marges kan boeken. De groep zal financieel ook steviger in de schoenen staan. Dat is erg belangrijk in deze sector waarin de komende jaren heel veel investeringen nodig zijn als gevolg van de toenemende vraag naar energie. Tegelijk kan die sterkere financiële positie ook helpen om nieuwe overnames te financieren. En tot slot kan de ervaring van Scottish Power in de opslag van gas nieuwe commerciële mogelijkheden en groeikansen bieden in Latijns-Amerika. 

Hernieuwbare energie, de parel aan de kroon
Het nieuwe bedrijf zal wereldleider zijn in hernieuwbare energie (16,5 % van haar productiecapaciteit). Omdat Scottish Power hierin in de VS de nummer twee is, zal groep garen kunnen spinnen bij de in die regio verwachte groei van dit soort energie. De fusiegroep zal ook kunnen profiteren van de ervaring die Iberdrola in dit domein heeft opgebouwd via zijn belang in Gamesa, de Spaanse marktleider in de productie en installatie van windgeneratoren, die ook een vestiging heeft in de VS. De belangstelling van institutionele beleggers voor de “groene energiemarkt“ neemt almaar toe. De lancering van indexen zoals de Merril Lynch Renewable Energy, waarin Iberdrola een gewicht van 20 % heeft, zal ervoor zorgen dat beleggingsfondsen meer in het bedrijf beleggen.

Praktisch
De fusie gebeurt praktisch gezien met een aandelenruil en een betaling in cash. Britse beleggers zullen zo 21,4 % van de aandelen van de nieuwe groep in handen krijgen. De belangrijkste individuele aandeelhouder wordt de Spaanse bouwgroep ACS (12 %), die ook 40 % aanhoudt in Unión Fenosa, de derde grootste Spaanse elektriciteitsgroep, en die aankondigde haar belang in Iberdrola te willen verhogen. Gezien de belangen van ACS in beide bedrijven valt niet uit te sluiten dat ze op lange termijn fuseren tot een nieuwe reuzengroep. Ook andere kleinere aandeelhouders verhogen systematisch hun belang in Iberdrola. Zo kocht Alicia Koplowitz, één van de rijkste vrouwen van Spanje, onlangs een belang van 2,5 %.

Mooie perspectieven
De aankondiging van de fusie met Scottish Power deed de koers geen goed. De operatie is strategisch wel verantwoord, maar Iberdrola betaalt een vrij hoge prijs en er zullen, omdat beide bedrijven onafhankelijk blijven opereren, weinig kostenbesparingen zijn, behalve op enkele bekende domeinen zoals hernieuwbare energie en de inkopen. Anderzijds komt het Spaanse bedrijf na de overname van het Britse onder toezicht te staan van de Europese overheid, wat de zaken kan vergemakkelijken bij eventuele toekomstige toenaderingen, bijvoorbeeld met Unión Fenosa, Gas Natural of EDP. Tegen de huidige koers en op grond van onze winstramingen van 2,66 en 2,85 EUR per aandeel voor 2007 en 2008 vinden wij het aandeel correct gewaardeerd.

Koers op het moment van de analyse : 35,04 EUR

IBERDROLA / EUROPESE ELEKTRICITEITSSECTOR

De koers van Iberdrola (vet, basis 100) evolueerde nagenoeg op dezelfde manier als die van andere Europese elektriciteitsbedrijven. Ondanks de sterke stijgingen van de laatste jaren is het aandeel correct gewaardeerd.

Deel dit artikel