Analyse
Novartis 11 jaar geleden - vrijdag 19 januari 2007

Uit vrees om teleur te stellen toont de Zwitserse groep zich voorzichtig, maar vanaf 2008 zal ze met een forse winstgroei kunnen uitpakken.

Voorzichtig voor 2007

Uit vrees om teleur te stellen toont de Zwitserse groep zich voorzichtig, maar vanaf 2008 zal ze met een forse winstgroei kunnen uitpakken. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN

In het vierde kwartaal is de omzet (bij constante wisselkoersen, maar overnames inbegrepen) met 12 % toegenomen, terwijl de winst per aandeel met 14 % steeg tot 0,86 CHF. Dat is niet slecht, maar er werd op meer gehoopt (de integratiekosten van Chiron wegen op de resultaten). Over heel 2006 komt de winst per aandeel uit op 3,83 CHF (+17 %). Voor 2007 mikt de groep op een omzetgroei van minder dan 10 % en een vertraging van de winstgroei. Die voorzichtigheid is begrijpelijk : de concurrentie in de bloeddrukverlagende middelen neemt toe en binnenkort verloopt het patent op Lamisil (4,5 % van de verkoop van de geneesmiddelen op voorschrift). Wellicht houdt de groep ook rekening met de kosten voor de lancering van nieuwe producten. Drie daarvan kunnen volgens ons uitgroeien tot blockbusters, ook al rezen er recent twijfels aan hun definitieve homologatie. Nog een troef van Novartis is zijn aanwezigheid in de drie marktsegmenten (geneesmiddelen op voorschrift, in vrije verkoop en generieken) en het feit dat er in de nabije toekomst niet veel patenten vervallen. Voor 2007 en 2008 tippen we op een groei van de winst per aandeel van resp. 13 en 15 %.

Koers op het moment van de analyse : 72,50 CHF

Novartis is de derde grootste farmagroep van Europa en nummer 6 in de wereld. Actief in de 3 segmenten : geneesmiddelen op voorschrift en brevetten, generische geneesmiddelen (nummer 1) en voorschriftvrije geneesmiddelen. Met de overname van Chiron waagt de groep zich op de markt van vaccins en diagnostiek.

Deel dit artikel