Analyse
E.ON 10 jaar geleden - maandag 22 januari 2007

Het Endesa-dossier is gedeblokkeerd. Indien Gas Natural zoals verwacht de handdoek gooit, kan E.ON eind januari een bod doen.

Nakend bod op Endesa ?

Het Endesa-dossier is gedeblokkeerd. Indien Gas Natural zoals verwacht de handdoek gooit, kan E.ON eind januari een bod doen.
Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

Het Spaanse gerecht heeft het licht op groep gezet voor het bod van Gas Natural op Endesa en effent daarmee tegelijk de weg voor het bod dat E.ON in februari 2006 aankondigde. De kans is erg groot dat de Spaanse gasmaatschappij zich terugtrekt omdat ze niet op kan tegen de prijs die E.ON biedt (34,50 EUR, tegen ongeveer 23 EUR). De markt gokt er trouwens op dat het bod opgetrokken wordt (de koers van Endesa ligt rond 38 EUR). Volgens ons zal E.ON over de brug komen om zich te verzekeren van de steun van meer dan de helft van de aanhouders van Endesa en om Acciona, Caja Madrid en Santander, die samen 35 % van het kapitaal bezitten, te overtuigen. De verhoging van het bod zou het financiĆ«le voordeel van de operatie niet in het gedrang brengen : tegen de huidige koers blijft Endesa correct gewaardeerd en E.ON heeft weinig schulden. Deze overname is ook interessant vanuit strategisch standpunt : toegang tot nieuwe groeimarkten, besparingen, leiderspositie in Europa. De geslaagde integratie van het in 2003 overgenomen Ruhrgas is volgens ons een goed voorteken. We ramen de winst per aandeel voor 2006 op 7,05 EUR (eenmalige resultaten niet meegerekend) en voor 2007 op 7,75 EUR.

Koers op het moment van de analyse  : 99,38 EUR

E.ON is de grootste Duitse elektriciteits- en gasmaatschappij en tweede grootste stroomproducent van het UK. Stevig ingeplant in Nederland, Scandinaviƫ, Zwitserland en Oostenrijk. In termen van beurskapitalisatie wereldwijd het tweede grootste nutsbedrijf, na het Franse EDF.

Deel dit artikel