Analyse
CMB 10 jaar geleden - vrijdag 26 januari 2007

De groep keert over 2006 een mooi dividend uit en gezien de goede vooruitzichten voor 2007, verwachten we een dividend van hetzelfde niveau.

Opnieuw een zeer mooi dividend

De groep keert over 2006 een dividend van 2,55 EUR netto uit en gezien de goede vooruitzichten voor 2007, verwachten we een dividend van hetzelfde niveau. Het aandeel is evenwel duur.
VERKOPEN.

Na een uitstekend tweede semester waarin de bulkvrachtprijzen o.i.v. de sterke Chinese vraag fors stegen, heeft CMB het boekjaar 2006 met 3,83 EUR winst per aandeel afgesloten (meerwaarden op de verkoop van schepen inbegrepen). Voor het ogenblik kan het aanbod van nieuwe schepen voor bulkvervoer de vraag niet volgen (de scheepsconstructeurs bouwen liever olie- en gastankers waarop de marges hoger zijn). Het gevolg is dat de prijzen van schepen op de tweedehandsmarkt de hoogte inschieten. De koers van CMB en zijn sectorgenoten spint natuurlijk garen bij deze opwaardering van hun activa. Het fenomeen dreigt volgens ons echter slechts tijdelijk te zijn. De komende jaren zal de bulktransportcapaciteit wereldwijd met ten minste 22 % toenemen (huidige bestellingen). En als in 2010 alle schepen met enkele romp vervangen zijn (zie Euronav), dreigen overcapaciteit en dalende prijzen. Intussen wordt 2007 weer een uitstekend jaar, o.m. dankzij CMB’s vermogen om munt te slaan uit de situatie (dit jaar al voor 2,80 EUR per aandeel aan meerwaarden). We mikken op 4,30 EUR winst per aandeel en opnieuw een mooi dividend (verwacht rendement van 7,2 % netto).

Koers op het moment van de analyse : 34,99 EUR

Belgische rederij, via dochter Bocimar actief in het vervoer over zee van bulkgoederen.

 

Deel dit artikel