Analyse
ASML Holding 10 jaar geleden - vrijdag 19 januari 2007

2006 was een uitstekend jaar en 2007 laat zich beter aanzien dan verwacht.

2006 was een uitstekend jaar

2006 was een uitstekend jaar en 2007 laat zich beter aanzien dan verwacht. Het aandeel is echter duur.
VERKOPEN.

Eens te meer waren de resultaten 2006 van ASML een aangename verrassing. Dankzij een uitzonderlijk goed vierde kwartaal boekte de Nederlandse groep over het ganse jaar 1,32 EUR winst per aandeel, dat is 6,5 % meer dan wat wij verwachtten (1,24 EUR) en meer dan het dubbele van 2005. Ander bemoedigend signaal : het aantal bestellingen is in het vierde kwartaal minder teruggelopen dan verwacht en de gemiddelde verkoopprijs lag nog altijd erg hoog. Bovendien blijft ASML zijn positie op de markt van lithografische apparatuur ten nadele van zijn concurrenten Nikon en Canon verstevigen. En de groep heeft in het verleden al herhaaldelijk bewezen dat ze indien nodig in de kosten kan snoeien zodat een minimale rentabiliteit gewaarborgd is.
Op dit moment is slechts één ding niet duidelijk : welke uitzonderlijke lasten zal de recent aangekondigde overname van Brion Technologies met zich brengen ? Hoewel we voor 2007 rekening blijven houden met een winstdaling, zijn we nu van mening dat ze minder uitgesproken zal zijn dan gevreesd. We trekken onze winstraming dan ook op, van 0,68 tot 1,07 EUR per aandeel. Voor 2008 mikken we op een winst van 1,28 EUR per aandeel.

Koers op het moment van de analyse : 19,73 EUR

ASM Lithography is een Nederlandse groep. Ze levert aan de halfgeleidersector materiaal om via een lithografisch procédé geïntegreerde schakelingen aan te brengen op ultradunne siliciumschijfjes.

Deel dit artikel