Analyse
Lafarge 11 jaar geleden - maandag 18 december 2006

De Franse groep profiteert momenteel ten volle van een herstelbeweging in de bouwmarkt. En voor de toekomst wordt vooral op de groeilanden gemikt.

Verkoopt afdeling dakbedekkingen

Lafarge profiteert momenteel ten volle van een herstelbeweging in de bouwmarkt. En voor de toekomst wordt vooral op de groeilanden gemikt. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Onlangs werd het grootste deel van de weinig rendabele divisie dakbedekkingen (8,9 % van de omzet maar slechts 4,4 % van de bedrijfswinst in de eerste 9 maanden van 2006) voor een mooie prijs van de hand gedaan (Lafarge behoudt 35 %), wat in 2007 aanleiding zal geven tot een meerwaarde van zowat 0,50 EUR per aandeel. Lafarge wil zich vooral toeleggen op haar winstgevender afdelingen Beton & toeslagstoffen en Cement in regio’s met veelbelovende groeivooruitzichten. Zo opende de cementdivisie onlangs nog een nieuwe productielijn in Marokko en breidt ze haar productiecapaciteit in India uit. Het nieuws dat Lafarge een aantal cement- en betonfabrieken in Turkije verkocht (50 %-aandeel in een joint venture) kwam dan ook als een verrassing. De verklaring is wellicht de goede prijs die Lafarge ervoor kreeg. Intussen blijft de Belgische zakenman Albert Frère via zijn holding GBL zijn participatie in Lafarge verder opvoeren. Sinds begin dit jaar is zijn belang van minder dan 5 naar 15 % gestegen. Een goede neus voor gouden zaakjes of steekt er meer achter ? We mikken op een winst per aandeel van 7,40 EUR voor 2006 en van 8,50 EUR (inclusief meerwaarden) voor 2007.

Koers op het moment van de analyse : 113,50 EUR

Lafargeis een Franse groep die wereldwijd een van de marktleiders is op het gebied van de productie en verkoop van bouwmaterialen (cement, beton & toeslagstoffen, plaaster, dakbedekkingen). Aanwezig in 76 landen.

Deel dit artikel