Analyse
Iberdrola 11 jaar geleden - maandag 4 december 2006

De Spaanse energiegroep doet een vriendschappelijk bod op haar Britse collega Scottish Power.

Een bod op Scottish Power

De Spaanse energiegroep doet een vriendschappelijk bod op haar Britse collega Scottish Power. De fusie oogt veelbelovend voor de lange termijn. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

De nieuwe groep die uit de fusie van Iberdrola en Scottish Power (745,5 pence; houden) zal ontstaan, zal de derde elektriciteitsmaatschappij in Europa zijn en wereldwijd de nummer 1 inzake hernieuwbare energiebronnen. Iberdrola betaalt per aandeel Scottish Power 400 pence in cash (zowat 5,97 EUR), 0,1646 aandeel Iberdrola en een buitengewoon dividend van 12 pence bruto dat volgend voorjaar net vóór de operatie, uitgekeerd wordt. Met dit bod wordt Scottish Power op zowat 777 pence per aandeel gewaardeerd. Beide ondernemingen zullen apart blijven functioneren en de mogelijke synergieën (besparingen…) zijn eerder beperkt (geen elektrische leidingen tussen het UK en het Europese vasteland). De fusie van de activiteiten hernieuwbare energiebronnen kan ons evenwel bekoren. Ze schept bijkomende expansiemogelijkheden en laat de nieuwe groep profiteren van de sterke positie van Scottish Power dochter PPC die in de VS de nummer 2 is voor windenergie. De overnameprijs lijkt ons redelijk en we geloven dat de operatie op lange termijn vruchten zal afwerpen. We trekken onze winstramingen voor 2006 op van 2,09 naar 2,67 EUR per aandeel.

Koers op het moment van de analyse : 32,98 EUR

Tweede Spaanse elektriciteitsproducent, actief in 28 landen, met name in Latijns-Amerika, sterk in alternatieve energie (marktleider windenergie) en warmtekrachtcentrales.

Deel dit artikel