Analyse
Bekaert 11 jaar geleden - vrijdag 22 december 2006

De westerse markten blijven moeilijk, maar de groeimarkten zorgen voor mooie vooruitzichten.

Mondialisering werpt vruchten af

De westerse markten blijven moeilijk, maar de groeimarkten zorgen voor mooie vooruitzichten. Correct gewaardeerd aandeel. 
HOUDEN.

De Belgische staalverwerker neemt het Russische Uralkord over. De overname is van relatief beperkte omvang maar bezorgt Bekaert wel een marktaandeel van 25 % op de Russische markt voor staalkoord (versteviging van autobanden). Het bedrijf zet zijn expansie dus verder en volgt zo ook de delokalisatiebeweging van veel Amerikaanse en Europese bandenproducenten. Die strategie heeft haar nut trouwens al bewezen in China: van 2003 tot 2006 verhoogde Bekaert er zijn capaciteit met een factor 4,4. De groep realiseert er nu 7 % van haar omzet en heeft er 30 % van de staalkoordmarkt in handen. Die profiteert volop van de boomende Chinese auto-industrie. Keerzijde is dat het opvoeren van de productiecapaciteit (verdubbeling tussen 2005 en 2010) op termijn het risico doet ontstaan voor overcapaciteit. De lokale concurrentie kan ook zorgen voor een toenemende prijsdruk. Toch heeft Bekaert dankzij de activiteitsgraad in China nu wereldwijd een marktaandeel van ±20 % en beschikt het de komende jaren over een stevige groeimotor. De hertekening van het productaanbod is intussen stilaan voltooid. Voor 2006 mikken we op een winst per aandeel van 6,00 EUR (na herstructureringskosten), voor 2007 op 6,30 EUR.

Koers op het moment van de analyse : 94,40 EUR

Het bedrijf Bekaert is gespecialiseerd in de verwerking van metalen (draadproducten, filters…) en in technologieën voor het aanbrengen van deklagen met metaalvezels.

Deel dit artikel