Analyse
Compass 11 jaar geleden - donderdag 30 november 2006

De groep heeft nieuwe maatregelen aangekondigd die het herstel dat in het vorige semester werd ingezet, duurzaam moeten maken.

Nieuwe herstelmaatregelen

De groep heeft nieuwe maatregelen aangekondigd die het herstel dat in het vorige semester werd ingezet, duurzaam moeten maken. Het aandeel is goedkoop.
KOPEN.

De nieuwe directie die in juni ll. aantrad, wil verder gaan dan de maatregelen die tot nu toe genomen werden (terugdringen van de kosten en beëindigen van niet-winstgevende contracten). Zo wordt het aantal landen waar de groep actief is met een derde verminderd. Voorts wordt dochter Selecta (automaten voor warme dranken en snacks), die 9 % van het bedrijfsresultaat genereert, binnenkort verkocht. Een niet onlogische beslissing gezien de beperkte synergieën tussen de activiteit van Selecta en de basisactiviteit van Compass (contractuele catering en aanverwante diensten) Deze strategische afslanking zal heel wat liquiditeiten vrijmaken die in de eerste plaats onder de aandeelhouders zullen verdeeld worden in de vorm van de inkoop van eigen aandelen.
Met deze nieuwe maatregelen beoogt Compass een duurzaam herstel van de rentabiliteit. Met 4,7 % lag de bedrijfsmarge in het op 30/09 afgesloten boekjaar lager dan het jaar voordien (4,9 %), maar de verbetering van de rentabiliteit in de tweede helft van het boekjaar, met name in het UK, de bron van de problemen, is hoopgevend. We ramen de winst per aandeel voor het lopende boekjaar op 15 p. Voor 2007/08 tippen we op 16,8 p.

Koers op het moment van de analyse : 290 pence

Britse groep die wereldwijd maaltijden levert aan gemeenschappen (bedrijven, administraties, scholen, ziekenhuizen, rusthuizen…). Deelt het marktleiderschap met het Franse Sodexho.

Deel dit artikel