Analyse
Ahold 11 jaar geleden - maandag 6 november 2006

Met de verkoop van een groot deel van zijn activiteiten wil Ahold met een schone lei de toekomst tegemoet gaan. Alleen of met een partner blijft voorlopig een vraagteken.

Nieuw strategisch plan

Met de verkoop van een groot deel van zijn activiteiten wil Ahold met een schone lei de toekomst tegemoet gaan. Alleen of met een partner blijft voorlopig een vraagteken. Het aandeel is correct gewaardeerd. In het licht van een eventuele overname of fusie kan het zeker in portefeuille blijven.
HOUDEN.

De resultaten van het onderzoek van de minder presterende filialen is afgelopen en de kogel door de kerk. Ahold gaat zijn groothandelsdochter US Foodservice verkopen en komt zo tegemoet aan de eisen van een aantal fondsen die een minderheidsparticipatie in de Nederlandse grootgrutter hebben opgebouwd. Ook worden de ondermaats presterende Poolse en Slowaakse supermarktdochters evenals een deel van de Amerikaanse supermarkten en het minderheidsbelang in de Portugese distributeur Jerónimo Martins Retail afgestoten. De opbrengst van de verkoop zal deels gebruikt worden om schulden terug te betalen en deels aan de aandeelhouders uitgekeerd. Voorts gaat Ahold zijn herpositioneringsprogramma’s voort implementeren wat tot een duurzame jaarlijkse omzetgroei (zonder overnames) van 5% en een gemiddelde bedrijfswinstmarge van 5% moet leiden. Tegen 2009 moeten ook de operationele kosten van de algemene organisatie en ondersteunende diensten met 500 miljoen euro dalen (o.a. door minder personeel). Maar vraag blijft of dit hele scenario geen schone schijn is en Ahold zich in werkelijkheid met deze forse afslankingsoperatie - de onderdelen die nu in de etalage komen vertegenwoordigen immers ruim een derde van de groepsomzet - niet stiekem opmaakt voor een huwelijk met de kleinere branchegenoot Delhaize waarmee volgens geruchten eerder dit jaar fusiegesprekken zijn gestart...

Koers op het moment van de analyse : 8,35 EUR

Maakt Ahold (vet, linkerschaal) zich met de afslankingsoperatie op om met Delhaize (fijn, rechterschaal) in het huwelijksbootje te stappen ? De koersen (in EUR) lopen de laatste maanden alvast parallel.

Ahold is een Nederlandse distributeur, behalve op zijn thuismarkt, ook actief in de VS (ca. ¾ van de omzet) en in Centraal-Europa. In de VS ook foodservice (levering van voeding aan gemeenschappen).

Deel dit artikel