Analyse
Valeo 11 jaar geleden - maandag 23 oktober 2006

De Franse fabrikant van auto-onderdelen heeft het niet onder de markt en er ligt weinig beterschap in het verschiet.

Zwak derde kwartaal

De Franse fabrikant van auto-onderdelen heeft het niet onder de markt en er ligt weinig beterschap in het verschiet. Het aandeel is correct gewaardeerd.
HOUDEN.

Terwijl de stijging van de grondstofprijzen in het eerste en het tweede kwartaal nog kon gecompenseerd worden door besparingen en een toename van de productiviteit, ziet het er voor het derde kwartaal minder goed uit : doordat de grote autoconstructeurs steeds minder wagens produceren, viel de omzet van Valeo met 3 % terug. De bedrijfswinst daalde zelfs met 44,4 %. 2006 zal allicht met een winstdaling afsluiten. Na de 2,04 EUR winst per aandeel van 2005 verwachten we nu 1,90 EUR voor 2006 en 2,10 EUR voor 2007. O.i. moet men voor volgend jaar noch op (interne) omzetgroei noch op een verbetering van de marges rekenen. Ondanks deze zwakke resultaten blijft de groep uitkijken naar overnames die haar resultaten nieuw leven kunnen inblazen (hausse van de verkoopcijfers, synergieën in R&D). Aangezien heel wat bedrijven uit de sector momenteel onder hun waarde worden geschat, zijn er volgens ons koopjes te doen. Hun soms precaire commerciële en financiële situatie houdt echter heel wat risico’s in. Intussen heeft Valeo de nakende verkoop van de divisie kleine elektrische motoren (raambediening, schuifdak) aangekondigd. Gezien de zwakke marges op deze massaproducten een goede zaak.

Koers op het moment van de analyse : 28,40 EUR

Afkalvende marges en sombere vooruitzichten zorgden ervoor dat Valeo (vet, basis 100) elke voeling met de DJ Stoxx 50 verloor .

Valeo is één van de grootste leveranciers van onderdelen voor auto’s en vrachtwagens ter wereld : elektrische motoren, wissystemen, thermische systemen voor motoren… Realiseert ongeveer 75 % van zijn omzet in Europa, maar is ook actief in Azië en op het Amerikaanse continent.

 

 

Deel dit artikel