Analyse
Royal Dutch Shell 11 jaar geleden - vrijdag 27 oktober 2006

De groep publiceerde bemoedigende kwartaalresultaten, maar de zware investeringen die op het programma staan, maken de toekomst waziger.

Stevige kwartaalresultaten

De groep publiceerde bemoedigende kwartaalresultaten, maar de zware investeringen die op het programma staan, maken de toekomst waziger. Correct gewaardeerd aandeel.
HOUDEN.

In het derde kwartaal lag de winst per aandeel (op vergelijkbare basis) 25 % hoger dan vorig jaar, met als kers op de taart eindelijk een stijging van de productie (+1 %). Dankzij de aanzienlijke liquiditeiten die de activiteit genereert en haar gezonde financiĆ«le situatie kan de groep eigen aandelen blijven inkopen en de investeringen financieren die nodig zijn om haar stroomopwaartse business nieuw leven in te blazen. Royal Dutch Shell heeft de laatste jaren immers wel wat tegenslag gehad : kosten die hoger opliepen dan verwacht (Sakhaline-project in Rusland) en een drastische herziening van het peil van de bewezen reserves in 2004. Ze lijkt nu de voorkeur te geven aan externe groei boven steeds problematischer eigen exploratieprojecten. Zo heeft ze, volgens ons tegen een correcte prijs, een bod gedaan op de resterende 22 % van Shell Canada, dat (zware) olie wint uit teerzand. Het feit dat daarmee haar afhankelijkheid van minder rendabele oliesoorten (hogere productiekosten) en haar gevoeligheid voor de olieprijs vergroot, is volgens ons geen reden tot ongerustheid. We verwachten immers geen ineenstorting van de olieprijs. We ramen de winst per aandeel voor 2006 op 3,16 EUR en voor 2007 op 3 EUR.

Koers op het moment van da analyse : 27,31 EUR

Royal Dutch Shell is de vierde grootste geĆÆntegreerde olie- en aardgasgroep ter wereld (exploratie, productie, raffinage en distributie, petrochemie).

Deel dit artikel